bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A nyár kapujában - term.tud. kísérlet

 

Júniusban a leghosszabbak a nappalok és legrövidebbek az éjszakák. Ezt jó lenne mérésekkel, följegyzésekkel „ellenőrizni”.

 

Ha van rá módotok, keressetek olyan helyet a lakásotokban (vagy a körül), ahonnan lehet látni a napfelkeltét. Hetente egyszer jegyezd föl percre pontosan, hogy ugyanarról a helyről nézve azon a napon mikor jelent meg a Nap első sugara, s mikor tűnt el teljesen a Nap korongja a látóhatár alatt. Vigyázz, ez nagyon korán is lehet, akár hajnali 5h előtt, s este 9h körül, de hát hetente egyszer ki lehet bírni, s nem muszáj ugyanazon a napon följegyezni a hajnali és esti értéket.

 

Küldd be a följegyzéseidet pontos adatokkal. Számold ki azt is, hogy a te megfigyelő-pontodból nézve hány óra és perc telt el a Nap kelte és nyugta között.

 

Ha elég tágas a horizont, ahonnan figyelni tudod a napfölkeltét és napnyugtát, egy másik megfigyelés is érdekes lehet. Figyeld meg, hol kel föl a Nap, s ez hogyan változik a hetek múlásával. Ezért ugyanarról a megfigyelőpontról nézve jegyezd föl vagy rajzold le egy tereptárgyhoz viszonyítva, hogy hol kelt föl a Nap az egyik héten, hol a másikon és így tovább. Ugyanezt tedd meg a Nap lenyugvási pontjának helyével kapcsolatban is.

 

Próbálj levonni valamilyen következtetést a napkelte és napnyugta pontos helyének változásával kapcsolatban. Általában azt mondjuk, a Nap keleten kel föl. Ha pontosan végezted a megfigyeléseidet, akkor már tudod, hogy ez csak közelítőleg igaz.

 

Írd meg, megfigyeléseid szerint hogyan kellene pontosabban megfogalmazni, hol kel föl a Nap.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek