bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Testbeszéd

Háttéranyag a pedagógus számára

 

A Spartacus c. cikkben olvasható, hogy zavarukban, szégyenükben, félelmükben a gyerekek hogyan viselkedtek. Lehajtottuk a fejünket, én is, éppúgy, mint a többiek, és az államat a mellkasomhoz szorítva pillantgattam jobbra-balra.”

 

A gesztus és a mimika (vagyis a testtartás és az arckifejezés) fontos jelzője az ember lelki állapotának. Ezek vizsgálatával foglalkozik az etológia. A leírt jelenetben az arc nem „játszik”, minthogy nem látszik. Itt csak a testtartás „beszél”, de az aztán kifejezően.

 

Foglalkozás-vázlat

 

1) Próbáljuk ki a gyerekekkel, hogy miféle érzéseket tudunk kifejezni úgy, hogy az arcunk nem látszik, tehát csak a testtartás mutatja az érzést! Ezt úgy a legegyszerűbb játszani, hogy a „színész” háttal áll a többieknek, s úgy próbál kifejezni valamiféle lelkiállapotot.

 

Javasoljuk, hogy az alábbiakkal próbálkozzon először a „színész” gyerek:

büszkeség, fenyegetés, bűntudat, szomorúság, öröm, meglepődés.

Utána azonban próbálkozhat mással is.

 

2) Beszéljük meg, hogy

·      mely érzések kifejezése sikerült így is,

·      melyek voltak összetéveszthetőek valamely másikkal,

·      milyen érzés nem fejezhető ki háttal állva stb.

 

3) Gyűjtsünk példákat a gyerekek tapasztalataiból kiindulva arra, hogy állatok mi mindent tudnak kifejezni testtartással. Pl. az, hogy a kutyák hogyan tartják a farkukat, sokmindent elárul a helyzetükről.  A „kivert kutya” pl. egészen másképp tartja a farkát, mint az, amelyik magabiztos vagy éppen örül a gazdájának.

 

4) Érdekes kiegészítés lehet, hogy pl. madarak vagy akváriumi halak testtartásából is tudunk-e következtetni arra, hogy milyen állapotban vannak.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek