bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Mózes - term.tud. jegyzet

 

Gyékény, sás...

A bibliai leírásban Mózes kosarát vízi növények leveléből fonták: gyékényből, sásból. A nád, gyékény, sás, káka fogalmak, sajnos, keverednek, ezért érdemes tisztázni, hogy melyik milyen és miről lehet leginkább fölismerni.

Nád: Szára föltűnően ízekre tagolt, minden íznél hosszú, 2-3 ujjnyi széles, éles peremű levél ered. Jellegzetes a csúcsán lévő „zászlós” bugája, amely tulajdonképpen virágzat.

Gyékény: Két fajtája honos nálunk: a széleslevelű és a keskenylevelű gyékény. Az előbbinek kb. 1,5 cm széles az igen hosszú (akár méteres), lapos, hajlékony, nem éles levele. Ebből fonnak kosarakat, alátéteket, díszeket. A gyékény jellegzetessége a „buzogány”, amelyből, ha fölreped, millió számra szállnak ki a pici, röpítőszőrös magok.

Sás: Sokféle sás él hazánkban. Jellemzőjük, hogy a száruk gyakran nem hengeres, hanem háromélű. Leveleik általában hosszúak, V- (vagy még összetettebb) profilúak. Virágjaik csomókban állnak, vagy tömött füzéreket alkotnak.

Káka: Hosszú, hengeres, csöves szerkezetű leveleik a növény tövéből nőnek ki; simák, fényesek. Nincsenek ízekre tagolva (mint a nádé), ezért mondják a mindenáron hibát kereső emberre, hogy „még a kákán is csomót keres”.

A Kárpát-medence élővilágáról nagyon sok kép található az alábbi honlapon:

http://www.carpathianbasinspecies.eu

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek