bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Napraforgó - term.tud. vizsgálat

Vizsgáljuk meg pontosan a napraforgó tányérjának mozgását!

Csak pontos följegyzésekkel dönthetjük el, hogy mit csinál a napraforgó tányérja. Forog vagy nem forog? Mikor merrefelé néz?

Amikor a napraforgó tányérjai már elég nagyok, de még messze nem érettek, egy napsütéses napon, kora reggel keress egy napraforgó-táblát, s helyezkedj el annak északi oldalán. Vízszintesen tartott papírlapra lehetőleg óránként (de legalábbis kétóránként) – az időpont megjelölésével – rajzold le, hogy hozzád képest hol, milyen irányban van a Nap, s jelöld mellette egy nyíllal, hogy akkor éppen merrefelé néztek a napraforgó tányérjai. Ezt folytasd késő délutánig, amikor a Nap már megy lefele.

A kapott ábrából vonj le következtetéseket!

Az időpontok megjelölésekor ne feledkezz meg arról, hogy a nyári időszámítás egy órával eltolódik a tényleges időpontokhoz képest. Tehát ha a (nyári időszámításra átállított) órád 10 órát mutat, akkor valójában még csak 9 óra van. Ez azért fontos, mert ezek szerint a Nap tényleges delelése – vagyis amikor a legmagasabban és tőlünk éppen déli irányban van – nyáron akkor van, amikor az óránk már 13 órát jelez.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek