bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Érzelmek - term.tud jegyzet

 

Az ember csoportokban élő lény, ezért a kommunikáció az esetében kiemelkedően fontos. Megkönnyíti a kapcsolattartást, ha tisztában vagyunk a másik érzéseivel, gondolataival. Ezt segítik a mimika. (És még sok minden más.)

 

Igen sokféle érzést fejezhet ki az emberi arc, amelyeknek nehéz a kategorizálása. Abban azonban nagyjából egyet értenek a szakemberek, hogy 6 alap-érzés világosan elkülöníthető, s ráadásul ezek minden egészségesen fejlett ember esetében azonosan jelentkeznek, egyértelműen azonosíthatók, s kevéssé függnek a kulturális közegtől. Ezek az alapérzések: félelem, harag, meglepetés, öröm, szomorúság, undor.

 

A) Javasolt tanuló-játékok:

·      A jól ismert smiley-k mintájára próbáljuk minél kevesebb vonallal ábrázolni ezeket az érzelmeket.

·      Keressünk további érzéseket, amelyeket az arcunk ki tud fejezni. Pl. gúny, önteltség stb.

 

(Lásd Google képek: alapérzelmek)

 

 

B)Az állatok közül – a majmokon kívül – föltehetően a kutya tud legtöbb érzést kifejezni, de nyilván nem a pofájával, hanem a testtartásával, a farka helyzetével vagy mozgatásával stb. Ezzel már Darwin is foglalkozott. Írt is egy könyvet ezzel a címmel: The Expression of the Emotions in Man and Animals (Az ember és az állat érzelmeinek kifejezése).

 

A mai szerzők közül elsősorban Csányi Vilmos kutyákról írt könyveiben találhatunk sok érdekességet a kutyák „ember-szerű” viselkedéséről.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek