bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Janus - term.tud. jegyzet

 

Az átmelegedett üveg elpattan, ha hideg víz freccsen .

Ezt és a fordítottját is gyakran megtapasztalhatjuk. Amikor arra nem alkalmas üvegedénybe hirtelen forró vizet öntünk, az is elrepedhet. Persze, ez nem a víz speciális tulajdonsága. Egyszerűen a hirtelen hőmérséklet-változás az oka, illetve az abból következő hirtelen tágulás vagy összehúzódás. Az üvegnek ugyan nem nagy a hőtágulási mértéke (bár a porceláné még kisebb), de ez is elegendő, hogy ha egy üveglemez valamelyik oldala hirtelen fölmelegszik (vagy lehűl), de a másik oldala nem, a fellépő tágulás (vagy összehúzódás) következtében olyan feszültségek keletkeznek az üvegben, amit már nem visel el s eltörik.

Jogos és érdekes kérdés ezzel kapcsolatban, hogy a hirtelen beleöntött forró víztől melyik edény pattan el inkább, a vékony vagy a vastag falú. Ha meggondoljuk, hogy a vékony falú edény üvege szinte azonnal teljes egészében fölmelegszik, a vastag falúé pedig csak belül, világosan kiderül, hogy az üveg anyagában belső feszültség inkább a vastag falúban alakul ki.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek