bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Szőrös bőrös meg a többiek - term.tud. jegyzet

 

A tímárok a nyersbőrt cserzősavakban és más oldatokban áztatták, azaz cserzették. Őket messziről megismerték a szagukról, mert ez bizony bűzös mesterség volt.

Ha a lenyúzott bőrt nem készítik ki, megrohad. Ha napra teszik, használhatatlanul keménnyé dermed. Úgy kell tehát kikészíteni a nyers bőrt, hogy erős és hajlékony is maradjon. Ezt úgy érik el, hogy a bőr vázát képező fehérjerostokatkémiai útonegymáshoz „ragasztják”, méghozzá úgy, hogy össze is legyenek kötve, de el is tudjanak távolodni egymástól. Ezt valósítja meg a cserzés. Cserzés előtt azonban a bőrt szőrteleníteni kell és a felesleges zsiradékot is el kell távolítani belőle. Ezt szolgálja az első lépés, a lúgos lében áztatás. Ahogy a borotválkozó szappanminthogy az igazi szappan lúgos kémhatású! – felpuhítja borotválkozás előtt a szőrszálakat, és a meszes lében áztatás után könnyen leszedhető a szőr, s kioldódik a zsiradék. Utána viszont semlegesíteni kell a bőrt, ezért savas oldatban áztatják. S csak ezután kerül sor a tényleges cserzésre, azaz a cserző lében áztatásra. A cser-anyagot régen a tölgyfák kérgéből és gubacsából főzték ki. (Nemcsak a csertölgy kérge tartalmaz csersavakat; a többi tölgy kérge is erre.) A csersav olyan molekulákat tartalmaz, amelyek egyszerre több más molekulához is tudnak kötődni; így valósítják meg a fenti célt

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek