bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A szem üvege - az üveg szeme - term.tud. jegyzet

 

Vízzel teli üveggömböt használt az olvasáshoz.

Ajánlott Tevékenység:

1) Keress egy közönséges üvegpoharat, amelynek sima a fala. Töltsd meg vízzel, tedd az asztalra. Tarts mögé egy papírlapot, amelyen írás van, s nézd a betűket a pohár vízen keresztül. Állapítsd meg, milyen irányban nyújtja meg a pohár a betűket, azaz milyen értelemben nagyít.

2) Ismételd meg a vizsgálatot, de most üres pohárral. Mit tapasztalsz? Miben tér el az előző vizsgálattól? Mi az eltérés magyarázata? Segít, ha végiggondolod, hogy az üres pohár innenső és túlsó fala a rajta áthaladó fénysugár „számára” milyen típusú lencse!

[Magyarázat: 1) A víznek és az üvegnek hasonló a törésmutatójavagyis hogy milyen mértékben változtatják meg a belépő fénysugár irányát –, ezért ha víz van a pohárban, az egész rendszer olyan, mint egy nagyméretű, kétszer domború lencse, vagyis mint egy óriási nagyítólencse (azaz lupe). 2) Ha a pohár üres, a fénysugár a levegőből üvegbe (ez a pohár egyik fala), onnan a pohárban lévő levegőbe, majd megint üvegbe (ez a pohár másik fala) és ismét levegőbe lép. Mindegyik esetben megváltozik az iránya, minthogy az üveg és a levegő törésmutatója erősen különbözik. Viszont az egész folyamat szimmetrikus; mindegyik lépésnek van egy ellentettje, így tehát a hatások kioltják egymást.]

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek