bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Fénysebességű információ - term.tud. jegyzet

 

a reflexed.

A „reflex” szó szerint 'visszafordítást, visszafelé irányítást' jelent. A biológiában valamilyen ingerre adott választ. Vannak öröklött, a génjeinkbe írt reflexeink. Ilyen pl. ha a szemünk felé mozog valami, önkéntelenül becsukjuk. Ez a védekezés szempontjából nagyon fontos. Ilyen a térdreflex is, amit az orvos úgy vizsgál, hogy gumikalapáccsal ráüt lógó lábunkon a térd alatti ínra; és mi kirúgunk a lábunkkal. Ezeket feltétlen reflexeknek hívjuk, mert semmiféle feltétele nincs annak, hogy működjenek. Vannak feltételes reflexeink is, amelyek csak akkor működnek, ha megtanultuk azokat. Reflex tehát az is, hogy ha ránézünk egy félbevágott citromra, azonnal megindul a nyálelválasztásunk, de ehhez előtte meg kellett tanulnunk (sok-sok tapasztalás révén), hogy a citrom savanyú.

 

A reflexek íve a következő: inger ér minketaz idegen keresztül ingerület jut a gerincvelőbe vagy az agybaonnan egy másik idegen keresztül „parancs” fut a választ adó szervbe. (Ez lehet egy izom, lehet a nyálmirigy stb.) Az inger „vételétől” a válaszig tehát sok minden történik, amelyek mind időbe kerülnek. Az idegek ingerület-vezetési sebessége eléggé különbözik, 1–100m/s. Amikor az egyik idegsejtről átkerül az ingerület a másikra, az időbe telik. Minél több idegsejt szerepel egy reflexívben, annál több az áttevődés miatti késés. A gyors reflexek teljes ideje nagyjából 0,01sec, a lassúaké tízszer ennyi. És itt jönnek az egyéni különbségek. Minthogy viszonylag kis időtartamokról van szó, még a századmásodperc kis részét elérő különbségek is jelentősek lehetnek. Így értendő az, hogy valakinek a reflexe.

 

A dróton továbbított elektromos jelek sebessége meg se közelíti az üvegszálét.

A fémekben az elektromos áram sebessége kb. a fénysebesség 2/3-a. A fény terjedési sebessége az üvegben szintén. Ez utóbbira egészen pontos értéket is kaphatunk, ha ismerjük az üveg levegőre vonatkoztatott törésmutatóját. (A törésmutató annak a mértékét jelzi, hogy ha a fénysugár levegőből üvegbe érkezik, milyen mértékben változtatja meg az irányát.) A törésmutató ugyanis azt jelzi, hogy hányszor gyorsabb a fény a levegőben (ill. vákuumban), mint az adott közegben. Az átlagos üveg törésmutatója 1,5; tehát az üvegben mért fénysebesség éppen 2/3-a a levegőben mértének

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek