bla

Hogy mit láttam? Elmondhatom. Kövér, zöld malacot A fény útján és Szembeötlő különbségeket A szem üvegeaz üveg szeme, és A lélek ablaka között. Láttam még a Fénysebességű információk szerint Változatok egy témára jelölés alatt A folyók szelíd óriását, A vad fusztra harapását és Kmetty János képeit. Az állatok kiáltványa pedig azt tudatja, hogyA beszéd: zene! és Szőrös bőrös meg a többiek a Titkok társaságának tagjai, és az Időjáték Moszkva kiürítésének 1812-es tényeit sorolja. De mit mond Kincskutató Janus? Hogy Enyém, tiéd, miénk a Szellemvasút… avagy a gyógyítás szenvedélye.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Z. Karvalics László

Fénysebességű információ

 

Mindnyájan átéltük már, hogy nagy sebességgel közeledik felénk egy tárgy. Ha labda vagy frizbi, felkészülünk az elkapására. Ha veszélyes fadarab, vagy hógolyó, elugrunk vagy elhajolunk előle.

 

a reflexed mondják ilyenkor elismerően.


A dicséret mégis mintha az izmainknak szólna, pedig a szemünk és az agyunk sokkal fontosabb szerepet játszik. Először érzékelni kell a közelgő tárgyat, majd annak irányát és sebességét felmérve megbecsülni: mikor, és testünk melyik részéhez érkezhet, s közben még azt is el kell dönteni, veszélyes vagy sem, mert attól függően választjuk ki és hajtjuk végre a megfelelő cselekvést.

 

Minderre annyi időnk van, amennyi az észleléstől a tárgy „becsapódásáig” tart. Kardos Lajos professzor úgy vélte, ez az időtartam kulcsfontosságú, ha arra keressük a választ, az állatvilág egészen korai időszakában hogyan és miért alakult ki és fejlődött tovább az információkezelés képessége. Ha a környezeti változásokat hamarabb érzékeljük, mint ahogy az általuk jelzett veszélyes hatások elérnek minket, elkerülhetjük a létünket vagy épségünket fenyegető történéseket. (A hógolyóról visszaverődő fény előbb éri el testünket, mint maga a hógolyó.)

 

Bár sok más érzékszerv is különleges teljesítményre képes, a levegőben, a föld felszínén és az álló- és folyóvizek felsőbb rétegeiben élő lények esetében emiatt a látószervek fejlődése a leglátványosabb. (A sötétben élő állatoknak értelemszerűen erre nincs szükségük, nekik a hallásuk, szaglásuk, tapintásérzékelésük különösen kifinomult.)  

 

Az anyagi világban a fény terjedési sebessége a leggyorsabb folyamat (másodpercenként 300 ezer kilométer). Ezért az evolúció során kialakult az élőlényekben egy érzékelőrendszer, amely a hozzájuk leggyorsabban eljutó jelzéseket veszi, hogy a gyors felismerést gyors jelfeldolgozás követhesse az agy megfelelő központjaiban. 

 

(A folytatás a nyári számban olvasható.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek