bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Táltos - term.tud. jegyzet

 

A gondolatnál is sebesebben

Milyen sebesen „száll” a gondolat? Egy pillanat alatt elröpül a Föld túlsó oldalára vagy a Marsra. És milyen gyors az idegi folyamat, amely a gondolat alapja? Az már nem olyan gyors. A mérések azt mutatják, hogy egy átlagos idegsejten az ingerület terjedési sebessége kb. néhány méter másodpercenként. Ezek szerint ha a lábunkból az agyunkba halad egy ideg-ingerület (pl. a fájdalom-jelzés, hogy valami szúrósba léptünk), mivel az ingerület teljes úthossza másfél méternél is több lehet, az agyunk nem elhanyagolható késéssel szerez tudomást a bajról. Még szerencse, hogy annak a reflexnek az útja, amellyel elrántjuk a lábunkat, ennél lényegesen rövidebb.

Amikor az orvos a reflexeinket vizsgálja, a reflex „késéséből” is fontos következtetéseket tud levonni idegrendszerünk állapotáról.

Elgondolkoztató, hogy a 20–30 méter testhosszúságot is elérő növényevő dinoszaurusz agya csak egy-két másodperc múlva „értesült” róla, hogy a farka végén valami baj van.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek