bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Kő kövön nem marad - term.tud. jegyzet

 

Andezittufa

A vulkáni működés során kiszórt kőzettörmelék, a vulkáni por és hamu a vulkán közvetlen közelében leülepedik. Ha vízbe hullik, tufit alakban ülepedik le. Az andezittufa vegyi és ásványi összetétele hasonlít a kiömlési kőzet andezitre, de könnyebb és kevésbé szilárd.

Hazai hegyeink közül pl. a Mátrában, a Visegrádi-hegységben, a Tokaji-hegységben és a Börzsönyben találkozhatunk andezittel, illetve andezittufával.

 

Puha és kemény kőzetek

A terepi kőzetvizsgálatot elsősorban a főbb ásvány- és kőzettani jellegek megfigyelésével végezhetjük, melyek a következők: a kőzet alakja, színe, ásványos összetétele. Kőzettípusok: magmás, metamorf, üledékes.

Magyarország felszíni és felszín alatti kőzeteinek többségét üledékes kőzetek alkotják (pl. mészkő, dolomit, homokkő, lösz). A vizsgálat jellemző szempontjai lehetnek: összeállósága, képlékenysége, keménysége, CaCO3 tartalma, sűrűsége, szemcseösszetétele, szerkezete, szövete.

Kőzetek keménységére a gyakorlatban használható, közelítő megnevezések:

igen kemény: acéllal nem karcolható, acélkalapáccsal megütve szikrázik (pl. kvarcit)

kemény: acél alig karcolja, acélkalapáccsal megütve nem szikrázik (pl. márvány, dolomit, mészkő)

félkemény: kés, acéltű karcolja, kalapáccsal jól törhető (pl. agyagpala, bauxit)

lágy: késsel, acéltűvel könnyen karcolható, kalapács alatt ellapul (pl. gipsz, egyes márgaféleségek, szénfélék).

Az ásványok keménységére legáltalánosabban a Mohs-féle skálát használják, ahol a magasabb számú tag keményebb az előzőnél, azt karcolja: 1.  talk, 2.  gipsz, 3.  kalcit, 4.  fluorit, 5.  apatit, 6.  földpát, 7.  kvarc, 8.  topáz, 9.  korund, 10. gyémánt. Ásványokat mindennapos tárgyakkal is vizsgálhatunk: egy körömmel karcolható ásvány keménysége kisebb, mint 2½, pénzérmével: 3½, késpengével: 5½, üveggel: 6.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek