bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A gyógyítás szenvedélye - humán jegyzet

 

- Szerinted is másképpen működik a lányok agya? Az első módszeres vizsgálatot Francis Gatton végezte 1882-ben. Ő figyelte meg, hogy a férfiak nehéz körülmények között jobb teljesítményre képesek. A felmérések szerint a nők hallása jobb, mint a férfiaké. A férfiak jobbak a térérzékelésben és a tárgyak helyzetének megítélésében, viszont a nők verbális memóriája jobb. A nők érzékenyebbek minden ingerre, szélesebb körben fogják fel, és könnyebben tudják összekapcsolni az információkat. A férfiak általában jobban összpontosítanak és rendszereznek, a női agy pedig inkább összegző jellegű. A tudósok feltételezése szerint a nőknél a két agyféltekében egyenletesen oszlanak meg a különböző készségek, ezért az agyuk nem terhelődik túl, ha egyszerre többféle tevékenységet végeznek. A nők jobban tűrik a fájdalmat és jobban látnak a sötétben.

- Hugonnai Vilma édesanyjának tüdőbetegsége: tbc (tüdőtuberkulózis, más néven gümőkór). Cseppfertőzéssel terjed. Az újszülötteknek adott BCG-oltás 12–14 éven át ad védettséget. 14 év felettieknek évente egyszer kötelező tüdőszűrésen részt venni.

- Beszélgetés: Szerinted miért gondolták a lányos anyák, hogy az emberi test működése “veszedelmes” tananyag?

- Jókai Mór lapja: A Hon. 1863 és 1882 között megjelenő politikai napilap, alapítója és főszerkesztője mindvégig Jókai Mór volt. 1863-ban sajtóvétség címén Jókait egy évi börtönre ítélték mint felelős szerkesztőt, gróf Zichy Nándor Alapkérdéseink című cikkért. Jókai királyi kegyelemmel egy hónap múlva kiszabadult. 1868-tól naponta kétszer jelent meg a lap. Amikor 1875-ben Tisza Kálmán lett a miniszterelnök, ellenzékiből kormánylappá vált. Népszerűsége ettől fogva csökkent.

- Bába: Bába lehetett tanult, valamint ún. cédulás vagy parasztbába. A tanult bábák a 19. századtól a Bábaképző Intézetben tanultak (4 hónaptól 2 évig terjedt a tanulmányi idő). A cédulás bábák 4–6 hetes tanfolyamon vettek részt valamelyik megye kórházi osztályán és engedélyüket a körzeti főorvostól kapták, általában egy-egy község területére. A parasztbábák képesítés nélkül, a tapasztalatok hagyományozása útján jutottak tudásuk birtokába, melyben a szülés és gyermekágy körüli hiedelmeket, mágikus eljárásokat is továbbvitték nemzedékről nemzedékre. A bábának gyakran tulajdonítottak boszorkányos szerepet, mint aki szemmel ver, meg tudja rontani a gyermekágyast és az újszülöttet, ugyanakkor gyógyítani is tud. A bába előkészítette a szülést, megvetette a gyermekágyas asszony ágyát, előkészítette a szülés helyét és ahhoz szükséges eszközöket, tárgyakat; a szülés után lemosta a gyermeket és a gyerekágyast s (néha szertartásos párbeszéd kíséretében) a gyermekágyba kísérte, ezután többnyire elment felkérni a keresztanyát. Meghatározott ideig, általában egy hétig naponta ment az anyát és az újszülöttet ápolni, a szennyeseiket kimosni. A keresztelőre is a bába toborozta a vendégeket. Ő vitte a keresztelőre a gyermeket a keresztanyával együtt. Az avatásra (asszonyavatás) is többnyire a bába kísérte el a gyermekágyas asszonyt, különösen ha ilyenkor az újszülöttet is magukkal vitték. Ha az újszülött gyenge volt, a bába szokta megkeresztelni (szárazkeresztelő). Általában kiszabott pénzösszeget kapott szolgálataiért, ezt terményben, élelmiszerben is megválthatták.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek