bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A szem üvege - az üveg szeme - humán jegyzet

 

- Hasonlítsunk össze különféle lencséket (szemüveg, látcső, távcső, nagyító)!

- Roger Bacon (1214–1294) középkori angol gondolkodó, az Oxfordi egyetemen tanított ferences rendi szerzetesként. Főként természetkutatással foglalkozott.

- Murano másfél kilométerre terül el Velencétől északkeletre. 1291 óta a velencei üveggyártás központja, különösen a 16. században élte virágkorát. Öt szigetre épült, és körülbelül a közepén vágja ketté a Canal Grande. A közigazgatásilag Velencéhez tartozó szigetnek jelenleg 5600 lakosa van.

- Mit nevezünk luxuscikknek? Soroljunk fel minél többet! Mitől függ, hogy luxusnak vagy nélkülözhetetlen használati tárgynak tekintünk valamit?

- Gyűjtsünk szemmel, látással kapcsolatos babonákat! Pl. Örömet jelent, ha a bal szem viszket, de ha a jobb szem, az bánatot. 

- Magyarázzuk meg a különbséget a periszkóp és a teleszkóp között! A teleszkóp (magyarul távcső vagy messzelátó) a görög tele = “messze, távol" és szkopein = "látni", "nézni" szavakból keletkezett. A periszkóp (görög peri = “körül”) optikai eszköz, amelynek segítségével láthatóvá válik a megfigyelőtől a szemmagasság fölé vagy alá nyúló akadály által eltakart tárgy. A két végén 45 fokban álló tükrök helyezkednek el. A tükrök a csőben egymás felé néznek, egymással párhuzamos síkokban helyezkednek el. Így a néző nem a saját szemmagasságában lát, hanem azzal párhuzamosan eltolva pontosan akkora távolsággal, mint amennyi a két tükör távolsága a csőben.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek