bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A lélek ablaka - humán jegyzet

 

- Mi a lélek? Hányféle értelemben használjuk? Pl. lelkes, lélektelen, lélekölő, lelkizős, kilehelte a lelkét, a lelkét is kiteszi.

- Többrészes kiselőadás Leonardóról: az előadók válasszák ki, milyen szempontból mutatják be: festő (pl. Mona Lisa), szobrász (nem maradt fenn szobra, de a világ legnagyobb lovas bronzszobrának tervei igen), mérnök (csatornaépítés, folyószabályozás, öntözőrendszerek, víztározók és hidak), felfedező (hidraulikus pumpa, hangszerek, gőzágyú, repülő szerkezetek), anatómus (anatómiai rajzok), természettudós (pl. a fényről írott értekezése). Trattato della pittura címűtanulmányának legfontosabb mondanivalója, hogy a festészet is tudomány.

- Vizsgáljuk meg egymás pupilláját! Zseblámpával egy pillanatra villantsunk egymás szemébe, figyeljük meg, hogyan változik a mérete!

- “körülbelül százéves”. Miért nem tudta az öregember pontosan, hogy hány éves?

- Leonardo kíváncsisága emberséggel párosult. Ehhez kapcsolódóan olvassuk el a Janus című cikket a folyóiratban (különösen a József Attiláról szóló, második felét)!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek