bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
info@szitakoto.com
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Vadász és dzsungel - term.tud. jegyzet

VadászNagyon fontos megkülönböztetnünk a hivatásos és sportvadászt. Elvi különbség van a kettő között. A hazai erdőkben például nincs vad, amely veszélyeztetné a gímszarvast, az ő esetében gyengén működik a természetes kiválogatódás. Nincs farkas, amely a gyenge, beteg, sérült, hibás egyedeket szelektálná. Itt a csúcsragadozó szerepet az embernek kell átvennie. Ez a hivatásos vadász: kilövi az egyedeket, amelyeket a farkas elkapna (ha lenne). Ezzel vigyáz az adott körzet szarvas-állományának genetikai szintjére, nem engedi azt leromlani. Nem így a sportvadász, aki drága pénzért  a legértékesebb egyedeket lövi ki, hiszen neki gyönyörű trófeára van szüksége. A sportvadász tehát rontja az állomány átlagos genetikai színvonalát, mert éppen a legéletrevalóbb, legegészségesebb egyedeket öli meg. Ő a természetes szelekció ellentétét valósítja meg.

 

Dzsungel„Tápanyagokban szegény talaj”: Érdekes ellentmondásnak tűnik, hogy az élővilágban gazdag dzsungelben szegényes a talaj. Ennek az a magyarázata, hogy a szerves anyag mennyisége másképpen oszlik meg a talaj és az élőlények között a trópusi és a mérsékelt égövi erdőkben. Nálunk a szerves anyag (a biomassza) nagy része a talajban van, s onnan viszonylag lassan veszik föl a növények. A dzsungelben azonban nagyon gyors a biomassza körforgása; ott a szerves anyag csak rövid ideig és kisebb mértékben tartózkodik a talajban.

 

Mi az őserdő?

1) Olyan erdő, amelyben nincs (vagy csak kis mértékű) az emberi beavatkozás. Ilyen értelemben a Bükkben is van „őserdő” jellegű erdőrész (Őserdő Erdőrezervátum), amelynek az életébe kb. 200 éve nem avatkozunk be.

2) Trópusi-szubtrópusi esőerdő, annak is inkább a sűrűbb része. Angolul jungle (dzsungel).

Esőerdő: a nagyon csapadékos (évi 1500–2000mm feletti) éghajlat erdeje. Lehet trópusi (az Egyenlítő közelében, a mindennapos esők övében) és lehet szubtrópusi esőerdő. A mérsékelt égövön is kialakulhatnak esőerdők, de csak tengerparton (óceáni éghajlaton), ha az éves csapadék meghaladja az 1500mm-t (pl. az USA és Chile csendes-óceáni partjai mentén.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek