bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Röptetés - term.tud. jegyzet

„Apa szájából is fújna”: Az ember fújja a forró levest, ha hűteni akarja, s a dermedt kezét, ha melegíteni szeretné. Hogyan lehet ez? A kilélegzett levegő kb. 37 oC-os. A forró leveshez képest hideg, ezért hűti. Ha a gőzölgő leves fölül folyamatosan elfújjuk a már vízgőzzel teli levegőt, erősítjük a leves párolgását; márpedig a párolgás energiafogyasztó (tehát hűtő) hatású folyamat.Amikor a kezünk megdermed a hidegtől, az ujjaink akár 20-25oC-ra is lehűlhetnek. Ehhez képest a kilélegzett levegő szinte „forró”. Nem ajánlatos azonban erősen fújni, hanem csak lehelni, hiszen ha erősen fújjuk, a melegítés hatását lerontja az előbb említett folyamat, mivel fokozzuk bőrünk párologtatását.

 

Tevékenység: Hasonlítsuk össze a fújást és a leheletet! A kilélegzett levegő (37oC) melegíti a kézfejünk bőrét (36,5oC). Ennek a melegítő hatásnak határa van, hiszen akármennyi levegőt lehelünk, 37oC-nál nem lehet melegebb. Ha erősen fújjuk a kézfejünket, akkor a melegítést lerontja, hogy fokozzuk a bőrünk párologtatását. És minél erősebben fújjuk, annál erősebb a párolgás-növelő (hűtő) hatás. Egy bizonyos sebesség fölött tehát a hűtő hatás már erősebb a melegítésnél.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek