bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Nocsak, itt a tavasz - term.tud. jegyzet

„Cseresznyét szedtek”: A cseresznye szűkebb rokonságába tartozik a vadcseresznye, a sajmeggy, valamint a sokfajta meggy és cseresznye. A germersdorfi cseresznye magjából is vadcseresznye fa ki. A tágabb rokonságnak Rózsafélék a neve. S ha összevetjük a cseresznye és a vadrózsa virágját, föl is fedezhetjük a nagyfokú hasonlóságot. A Rózsafélék között sok gyümölcsvagy legalábbis ehető termésű növénytalálható: alma, körte, birs, berkenye, naspolya, szeder, málna, galagonya, szamóca, földi eper, mandula, sárgabarack, őszibarack, szilva, ringló.

 

            „Pumpálni kezdte az autógumikat”: Minden pumpában van egy szelep, amely az egyik irányba engedi áramolni a gázt vagy folyadékot, ellenkező irányba azonban nem. Ilyen szerkezet van a biciklipumpában, a felfújható gumimatracban, valamint a mi keringési rendszerünkben is (a szívünkben és a vénáinkban). Ha a gumimatracban (vagy a pumpájában) fordítva lenne a szelep, kiszívná a levegőt a matracból. Így állítanak elő vákuumot (pontosabban alacsony nyomású, légritka teret).

 

Tevékenység: Modellezzük a pumpák szelepének működését!

1. Alufóliából vagy műanyag zacskóból vágjunk ki egy 8-10mm széles, 3-4cm hosszú csíkot. (Alufólia csak akkor , ha teljesen sima!)

2. Ennek egyik végét ujjunkkal fogjuk egy szívószál végéhez fölülről úgy, hogy a hosszabb része a szívószál csöve előtt legyen.

3. Ezt az elöl kinyúló részt hajlítsuk lefelé, a lyuk elé.

4. Váltakozva erősen fújjuk, majd szívjuk meg a szívószálat, s figyeljük meg a szelep-működést. Hallani lehet, amikor „odacuppan” a cső végéhez és lezárja azt.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek