bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Enyém, tiéd, miénk - term.tud. jegyzet

Owen inas volt egy posztókereskedőnél. A posztó gyapjúból készül, miként a nemez (filc) is. A nemez úgy készül, hogy a megfelelő rendben egymásra rétegzett gyapjúszálakat szappanos vízzel sokáig gyúrjuk. A szappan lúgos kémhatása miatt leoldja a fonalakról a maradék zsiradékot, így azok szorosabban egymáshoz tapadnak, és kicsit fellazítja a gyapjúfonalakat alkotó fehérje-láncok szerkezetét is, ezért azok maradandóan egymáshoz kötődnek.

 

A posztó rokona ennek, de ott a gyapjúfonalakat először megszövik, majd ezt a szőtt gyapjú-textíliát tömörítik, nemezelik forró vízben ütögetéssel, rázással. Csapónak (vagyis 'ütögetőnek') nevezték a posztókészítő mestert. (Egyébként a „nemez” szó is ütögetést jelent a régi perzsák nyelvén.)

 

A rasztahaj is hasonló: a hajszálak (az „emberi gyapjú”) a – főleg szappanos, mosószeresvízzel nyomkodás hatására lassan úgy összetapadnak, mint a nemez szálai.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek