bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Beszélgessünk a beszédről! - term.tud. jegyzet

Nyelvakrobata. Vannak, akik képesek nyelvpödrésre, vagyis arra, hogy „csövet” formáljanak a nyelvükből, s vannak, akik ezt hiába próbálják, gyakorolják, képtelenek . A nyelvpödrés képessége alapvetően öröklődési kérdés. Ha mindkét szülő képes , legalább 75% a valószínűsége, hogy a gyerekek is képesek lesznek . Ha egyik szülő sem tudja pödörni a nyelvét, akkor egészen kivételes, hogy a gyermekük mégis tudja. Tevékenység: Tanulságos lehet egy családfa felrajzolása ebből a szempontból. Kérjük meg a gyerekeket, hogy otthonszüleiket, nagyszüleiket kikérdezvevegyenek fel legalább három nemzedéket felölelő családfát, s abban (lehetőleg) mindenkinél jelöljék, hogy tudja-e (vagy tudta-e) pödörni a nyelvét. Vonjanak le következtetéseket a kapott adatokból!

 

Gyakran mondják a sokat beszélő emberre, hogy „Na, ennek is felvágták a nyelvét!” Nyelvünk alsó felszínén van egy vékony redő, amely rögzíti a nyelvet a szájfenékhez. Nyelvféknek hívják. Előfordul, hogy ez valakinek túlságosan rövid, ezért gátolt a nyelv szabad mozgása. Akár a beszédben is akadályozhatja; pl. az L és R hangok kiejtésében. Ilyenkor  – akár kicsi gyermekkorbanegy kis metszéssel átvágják a nyelvféket. A vágás helye begyógyul, a nyelvfék viszont hosszabb lesz. Logopédusok szerint az esetek nagy hányadában ez fölösleges beavatkozás, mert „tornáztatással” megnyújtható a nyelvfék. Ilyen torna lehet pl. a „lovacskát” utánzó csettintés gyakorlása; ilyenkor ugyanis a szájpadláshoz tapadó nyelv nyújtja a nyelvféket, s erősödnek a nyelv függőleges mozgatásáért felelős izmok is.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek