bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Szellemvasút - a nagy adag szeretet - term.tud. jegyzet

Jánoska négyesztendősen meghalt. Jánoska diftériában halt meg, ami akkoriban gyakran végződött gyerekhalállal. A diftériát baktérium okozza, amely leggyakrabban a torokban okoz elváltozást; a nyálkahártyán erős hártya képződik, amelyet esetben a beteg felköhög. Ez a hártya hasonlít a pikkelyes gyíkbőrre, ezért nevezik a betegséget „torokgyíknak” is. A baktérium toxinja a vérkeringési rendszerben is súlyos zavarokat okozhat, de a halált gyakran a fel nem köhögött hártya miatti fulladás okozta. A kiállott betegség (amely néha enyhe lefolyású) egész életre szóló védettséget okoz, ezért a diftéria jellemzően gyerekbetegség.

 

Ma a diftéria a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban gyakorlatilag megszűnt. A Di-Per-Te oltás (amely a diphteria, pertussis [szamárköhögés] és tetanus szavak kezdő szótagjait jelzi) hatékony védelmet jelent ellene. Ezt a védőoltást néhány hónapos korban adják be, majd később ún. emlékeztető oltásokat kapnak a gyerekek. Ma ennek az oltásnak a hivatalos neve DTP, de ezek a kezdőbetűk ugyanazt a három betegséget jelölik.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek