bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Hó és hálózsák - humán feladatsor

 

– Szigetelés: passzívház. A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet biztosítása megoldhatókizárólag a levegőfrissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegővisszaforgatása nélkül.Magyarországon (Szadán) 2009 februárjában adták át az elsőilyen épületet. Milyen más módszerekkel takarékoskodhatunk az energiával?

– Tollfosztás hagyománya: Állatkínzás-e a tollfosztás? A libákról azokat a tollakat távolítják el, amelyeket amúgy is elvesztenének a vedlési időszakban. A vérzés értéktelennéteszi a tollat. A magyarországi szabályozás szerint öttől százezer forintig terjedőbírsággal sújtható, aki nem az előírásoknak megfelelően tépi meg a libát.

– Inuit: az Inuk szótöbbes számúalakja, azt jelenti: emberek. Alaszkában használják az eszkimóelnevezést, de Kanadában és Grönlandon sértőkifejezésnek számít. Iglu: ház. Az épület készülhet bálnacsontból és bőrből is, majd hóval szigetelik. Háromféle méretben készítik: a kicsi egy-két éjszakára szolgálómenedék; a nagyobb, egyszobás igluban két család is elfér; a legnagyobb akár ötszobás is lehet, fedett folyosókkal összekötött kisebb iglukból áll.

– Építsünk hóembert! Mivel lehet feldíszíteni? Adjunk neki nevet! Kreatív írás: Egy hóember szemszögéből milyen a világ?

– Ajánlott olvasmány: John Lawson: Eljöhetnél hozzám; Zdeněk Miler – Hana Doskočilová: A vakond és a hóember.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek