bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Bajusz - term.tud. jegyzet

A) Az embernek sokféle szőrzete van. A magzatokon az 5-6. hónap táján megjelenik az ún. lanugo (pihe-szőrzet). A lanugo szőrszálai vékonyak, puhák és majdnem színtelenek. A 7. hónapban gyakorlatilag az egész testfelületet befedi a lanugo, kivéve a tenyeret és talpat. (Ugyanúgy, mint az emberszabású majmokat kifejlett korukban.) Utána azonban általában kihullik (s ezután a magzatmáz fedi a magzat bőrét. Ritkán előfordul, hogy a lanugo még a megszületett csecsemőn is látható. Többnyire a vállon és karon, de egész kivételesen néhány napra akár az egész testfelületen. Ennek semmi jelentősége nincs a gyermek egészségét, fejlődését tekintve.

A gyermekek testén másfajta szőrzet van: a vellus. Ez alapvetően nem különbözik a lanugótól, de valamivel erősebb és hosszabb szálú annál. A vellus általában a kamaszkorig marad meg, s ekkor adja át a helyét a terminális ('végső') szőrzetnek.

A terminális szőrszálak erősebbek, vastagabbak és hosszabbak a vellusnál, s pigmentáltak. Ezt a szőrzet-váltást tekintve azonban nagy különbség van férfiak és nők között. A férfiak esetében a vellus 90%-ban kicserélődik terminális szőrzetre, a nők esetében azonban csak 35%-ban.

Öregkorban bizonyos testtájak szőrzete tovább erősödik. Pl. az orr-, a fül- és a szemöldök-szőrszálak ilyenkor hosszabbodnak.

B) Hajhullás. Hajszálaink – mint minden másfajta szőrszálunk is – valamilyen mértékben cserélődnek. Kihullanak, s helyettük a szőrhagymából új szál nő ki. De sok múlik a „számokon”. Szőrtüszőink száma igen sok, kb. 2 millió. Ezek közül azonban csak kb. minden huszadikban van szőrszál egy adott időszakban. Egy egészséges és fiatal ember hajszálainak száma nagyjából 70–150 ezer. (A szőkéké a legtöbb, a sötét hajszínűeké kevesebb, s a vöröseké a legkevesebb.) Ez azt jelenti, hogy cm2-enként 100-200 hajszál van.

A cserélődés mértéke kb. napi 50-100 szál. Vagyis napi 100 kihullott hajszál még normális. (Gondoljuk meg, hogy ez még mindig csak a teljes hajállomány 1 ezredrésze!) Napi 150 fölött már megindul a ritkulás, azaz kopaszodás. A kopaszodás részben öröklődés kérdése, részben a hormonális állapot függvénye. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek