bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Ólomkatona és ezüstkanál - term.tud. jegyzet

Miért egészséges az ezüstkanál? Az ezüst evőeszközök használata nemcsak a gazdagság jelzője, hanem gyakorlati, egészségügyi jelentősége is van. Az ezüst – sok más fémhez (elsősorban az ún. nehézfémekhez) hasonlóan – denaturálja a fehérjéket. Ennek az az alapja, hogy az ezüstionok (meg a higany-, ólom-, rézionok stb.) úgy és olyan erősen kötődnek a fehérjemolekulákhoz, hogy azoknak ettől megváltozik a természetes szerkezete. (A „denaturálás” szó ’természetietlenítést’ jelen.) A szerkezet-változás pedig a fehérjék esetében azzal jár, hogy az adott fehérje elveszíti a működését is. Pl. nem fog működni mint izomfehérje vagy mint emésztőenzim stb.
 
Az ezüstkanálról (a rajta lévő étel anyagainak hatására) leváló minimális mennyiségű ezüstionok denaturálják az esetleg ott lévő baktériumok fehérjéit, s ezzel el is pusztítják azokat. Persze ennek az ember néhány sejtje is „áldozatul eshet”, de az bőven pótlódik.
 
Tevékenység.Sötét hátterű műanyagfóliára tegyünk két csepp (ötszörösére hígított) tejet. Az egyik mellé egy csepp konyhasó-oldatot (NaCl) helyezünk, a másik mellé egy csepp rézgálic-oldatot (CuSO4). Egy-egy fogpiszkálóval keverjük össze a csepp-párokat, s figyeljük, hogy megjelenik-e valami zavarosság, azaz csapadék.
 

A konyhasóban lévő nátriumion nem denaturálja a tejben lévő fehérjéket, a rézion viszont igen. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek