bla
Hol a fény szórjahol a szél tolja,
hol a hold küldi lila fátyolba,
hol a fülemüle éneke hívja.
 
Buja ág rejtiima rebbenti,
hol aludt éjjelsoha nem sejti –
csak a fekete patak vize tudja.
 
(Szabó Attila: Hajnali lidérc)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
FÉNYSZÓRÓ
Kricsfalussy Beáta

Tűzvirágok

A tűzijátékok, petárdák világszerte különböző ünnepek, események elmaradhatatlan részei
A tűzijáték Kínából ered. Ősi kínai szokás az ártó démonok távoltartása zajjal, dobolással
A petárda egyszerűbb formáját, a tűzön melegített bambuszrudat már i. e. 200-ban is használták szelleműzésre. Az üreges bambusz ugyanis a hatására nagy durranások közepette reped szét.
 
Valamikor i. sz. 600 és 900 közötttalán a halhatatlanná tevő csodaszer után kutatvakínai alkimisták felfedezték az emberiség első robbanóanyagát, a lőport. A feketelőpor vagy füstölőpor néven ismert keveréket salétrom, kén és faszén őrölt keverékéből állították elő.
A kínai vallási szertartásokon igen népszerűek lettek a piros papírcsövekbe töltött lőporos petárdák. Úgy vélték, a látványos fénycsóván és szikrázáson túl a robbanás után még sokáig a levegőben lebegő apró, piros papírdarabok is segítenek távol tartani az ártalmas szellemeket. 
 
A 12. századra a kezdetleges tűzijátékok az ünnep, béke, öröm kifejezői lettek Kínában.
A gyújtózsinór később lehetővé tette, hogy a levegőbe irányítva messzire kilőjék a petárdákat. A fényhatást növelte a lőporhoz kevert őrölt vaspor, ami ezüstszínű, virágformájú szikraesőt eredményezett.
 
A 13. században a felfedezők, diplomaták, hittérítők elbeszéléseinek köszönhetően Európába és az arab országokba is eljutott a kínaiak „csodaporának” híre. A beszerzett minták nagy érdeklődést keltettek katonai körökben is. A kínaiak már a 10. századtól alkalmazták a lőport a harctereken, íjakra rögzített petárdák, kezdetleges bombák formájában.
 
Az európai uralkodók körében rendkívül népszerű lett a tűzijáték. Minden jelesebb alkalmat, esküvőt, katonai győzelmet, születésnapot vagy a trónörökös születését tűzijáték-bemutatókkal ünnepeltek. Magyarországon a feljegyzések szerint először Mátyás király esküvőjén, 1476-ban tartottak tűzijátékot.
 
A középkori Angliában tűzmestereket neveztek ki a tűzijátékok lebonyolítására. Segítőiket „zöld-embereknek” nevezték a szikrák ellen védekezésül viselt, zöld levelekből font sisakjuk miatt. 
 
A segítőknek sok feladatuk volt: az előkészületek alatt tréfákkal mulattatták a közönséget. Pedig cseppet sem volt ez vicces munka, igen gyakran fordultak elő súlyos balesetek, sérülések.
 
(A folytatás a nyári számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek