bla
 
Hol volt, hol nem volt, volt egy távoli birodalom, melyet úgy hívtak, a Fényes Külsőségek Országa. Ebben az országban a szép emberek mindig jobban boldogultak. A szép gyerekeket kényeztették az óvodában, a csúnyábbakat sarokba állították, hátha attól megszépülnek...
 
(Inczédy Tamás)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
ARANYESŐ ÉS SZURKOS ÜST
Kámán Balázs

Balkezes

A butábbnál butább előítéletek egyike volt a balkezesség elítélése. A világ legkülönbözőbb tájain évszázadokon át büntették, olykor nem is egyszerű hibának vagy fogyatékosságnak tartották, hanem az ördög mesterkedésének. Még az újkorban is előfordult, hogy a boszorkányság gyanúját a balkezesség is igazolta, s a vádlottat máglyahalálra ítélték
 
Rejtély, hogy a történelem során miért kellett annyi embernek szenvedni anatómiai adottsága miatt. Egyáltalán: merőben különböző kultúrákban hogyan alakult ki a tévhit, hogy a balkezesség vétek. Ma már tudjuk, vannak balkezes majmok, s azt is, hogy a megmaradt barlangrajzok harmada balkézzel készült. Évszázadokon át – a kegyetlen megtorlástól tartva, újabb időkben csak a szégyellt sutaság kendőzéséért – a szülők, nevelők mindent elkövettek, hogy a gyerekeket „leszoktassák“ a balkezességről. Még a 20. század első felében is szigorúan figyelmeztettek: „használd a szép kezedet!“. Szerencsés esetekben a balkezesek káros következmények nélkül megtanultak jobb kézzel írni és rajzolni, jobb kezükbe fogták a kanalat, alkalmazkodtak a jobb kezesekre tervezett világ eszközeihez és szokásaihoz (például autóvezetésnél ahhoz, hogy a sebességváltó jobb felől van). Nem ritka azonban, hogy az erőszakos idomítás idegrendszeri betegségek okozója. 
Pár évtizede számít tudományos ténynek, hogy a balkezesség adottság, azóta nem is szabad a gyerekeket jobbkezességre kényszeríteni – sőt, egyre több balkezeseknek szánt eszközt hoznak forgalomba (például tollat, ollót, gitárt). 
 
Agyunk jobb féltekéje irányítja testünk bal oldali működését – és fordítva: a bal félteke a test jobb oldalát. Mozgásunkat is meghatározza, hogy melyik féltekénk a domináns, vagyis a fontosabb, az uralkodó. Az emberek többsége azért jobbkezes, mert a bal oldali agyféltekéjük a domináns. A balkezeseknek viszont a jobb oldali. 
 
A ballábasság nem annyira feltűnő (focistáknál persze igen), de ugyanúgy az agyműködés következménye.
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható.)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek