bla
Két szín zenél, beszél párban,
ha érzed, meg is érted,
színtől színig száll a szó.
 
[Horgas BélaSzínjátékok]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Nagy Krisztina

Neked mi fontos?

Sorozatunk előző részében arról volt szó, hogy a hírek gyártása során az újságírók és a szerkesztőségek mérlegelik a hírek fontosságát, és azt is figyelembe veszik, az adott hír mennyire érdekli az embereket
 
Van, ami szinte mindenkit érdekel, de a hírek többsége csak egyes csoportokat érint. Mást talál érdekesnek a felnőtt és a gyerek, a fiúk és a lányok, a városban vagy falun élők. Mást jelent egy árvízi hír a biztonságban lévőknek, mint akiknek otthonát fenyegeti a víz. 
 
A hír iránti kíváncsiságot az is alakítja, hogy mennyire különleges, vicces, szórakoztató. 
Az emberek szívesen olvasnak színészek, énekesek, híres emberek életéről. Foglalkoztatják őket a földrengésről, természeti katasztrófákról szóló cikkek, ahogy a bűnügyek is. Az ilyen híreket nevezzük bulvár hírnek. Sok televíziós hírműsorban ezek uralják a tájékoztatást, és számos újság jelenik meg, amelyekben kizárólag bulvár híreket lehet olvasni. A pletykalapok és a bulvár hírműsorok nem sokat segítenek, hogy eligazodjunk a világban, inkább a szórakoztatás a céljuk. 
 
Valódi tájékoztatást a közéleti témákat feldolgozó újságok, internetes portálok és hírműsorok kínálnak. Ezek segítségével értesülhetünk az életünket közvetlenül befolyásoló eseményekről és a történések megértését is segítik. Például sok gyereket érdekelhet, milyen új autót vett a Harry Pottert megszemélyesítő színész, mégis fontosabb hír, hogy a lakhelyünkön megkezdődik egy nagy forgalmú út átépítése, ezért a városrészben megszűnik a buszforgalom. 
 
Előfordul, hogy a közéleti tartalom és a bulvár keveredik. Ezt a műfajt nevezzük angol kifejezéssel infotainmentnek (ejtsd: infotéinment), amikor a tájékoztatást összekötik a szórakoztatással. 
 
 
(A folytatás a tavaszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek