bla
Az ÉN születésnapi tortám rögtön KÖZÖS
lett a vendégekkel, amint meg akartam
enni az egészet, pedig olyanról sem hallottam
még, hogy valakiknek KÖZÖS születésnapja
lenne, az ilyesmi nagyon ritka, a születést
nem lehet úgy időzíteni, mint a filmekben
a bombát
(Lackfi János: Közügyek)
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
NÉZZÜK EGYÜTT...


Barzó Endre képeit!

Barzó Endre 1931-es Műcsarnok-beli kiállításakor egyik bírálója megjegyezte, hogy a világot fantasztikus elképzelésekké írja át. Az ég, a föld, a víz, minden álomszerű. Másik kortársa „a formákat mesére átalakító fantáziával megáldott” művésznek nevezte. Képeit nézve az első pillantásra látható, mennyire találóak a jellemzések.
 
1898-ban született Nyíregyházán, hétgyerekes családban, apja, Barzó Mihály téglagyárat működtetett a városban és több középületet is létrehozott. Endre a gyerekek közt második volt a sorban, csöndes, zenére és rajzolásra fogékony fiú. 1916-tól a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult, majd tanársegédként dolgozott, nyaranként pedig a miskolci művésztelepen tanított. Ösztöndíjjal Olaszországban is járt, később Nyíregyházán élt, egyre magányosabban; betegségek kínozták, idegrendszere összeroppant, kórházban halt meg, 1953-ban.
 
Három képet nézzünk! Könnyű akár egyetlenként tekinteni rájuk – mint a festő képzeletének és kezének mesebeli mutatványára. Érdemes a lapban látható képek mellé tenni a poszteren lévőt is, hogy lássuk, valóban ugyanazt és ugyanúgy mesélik színnel, vonallal, a világos és sötét felületekkel, a fények és árnyak, a térség álomszerű berendezésével. 
 
Mi ez az ugyanaz és ugyanúgy? Az első kép meg a poszteren lévő címe is: Város. Az álomszerűség mindkét képen a levegős, szinte testetlen formák összerendezésében mutatkozik meg. Várost látunk, de sehol egy lakót, a házak és a felhők ugyanabból az anyagból vannak: fényből és árnyból. A poszteren lévő kép alján a házak fehér fala és a felső részen fodrozódó felhők sima világossága, felülete ködszerű (a holdat is takarja). 
 
 
(A folytatás a téli számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek