bla
Fülnyitogató a Palackba zárt üzenet: Akcióhős kerestetik Zsivajfalván. Találósok és Nyílt titkok a Szavakkal festett színházba hívnak: Nézzük együtt Klie Zoltán képeit! Álombetyár, Van véleményem. Van véleményed? Mit rejt a te éléskamrád? Ehető növényeket vagy A csodapipát? Majd magamtól kitalálom: Tündér vagy boszorkány a Bicegő bíbic, és mi a Szellemvasút.. avagy lehet-e szelíden harcolni? Segítenek ebben is Az égbolttisztítók, A szórakozott nyúl és A kapucnis béka, de Az okostelefon, a koltán és a gorilla is, meg Spartacus és A bárd. Könnyű lesz így a Szemétszedés Dezsővel. Jöhetnek Aztán végül aztán Az önkéntes tűzoltók, hiszen Este van, Indián nyár. Gyere kalákába, hej… A legjobb hely nem Robotvilág
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép
Magamtól, magadtól önként, énként
Victor András

A bicegő bíbic

Mikor mondjuk valakire, hogy önfeláldozó? Ha önként szándékból, szeretetből, önzetlenségbőllemond valamiről. Például ha odaadja neked a tízóraija felét, mert tudja, hogy neked nincs, pedig ő is jóízűen megenné. Önfeláldozó volt a szó legszélsőségesebb értelmében Dugovics Titusz, amikor magával rántotta a törököt a mélybe. Az életét áldozta a többiek sikeréért
 
Önfeláldozó, aki önként segít a nála gyengébbeken vagy betegeken. Gyakran azonban nem azért segítünk valakinek, mert rászorul, hanem mert fontosnak tartjuk a munkáját és támogatni akarjuk a cél elérését. Önfeláldozó-e, aki önként segít egy vállalatnak vagy egyesületnek? Igen is, nem is. Ha ingyen dolgozik, tevékenysége valamennyire önfeláldozó. De közben ő maga is fejlődik: addig ismeretlen világgal találkozik, tudást, sőt, rutint szerez, viselkedésformákat tanul – mindennek később hasznát veheti. Így tehát nyer az önkéntes, és az is, akinek segít. Vajon így van ez az állatvilágban is? Ha egy állat önzetlenül segíti a másikat, szintén nyer-e a „bolton”? Van-e hasonlóság az emberi és állati önkéntesség között?
 
Nézzünk példákat az állatok világában kisebb-nagyobb mértékű önfeláldozásra!
 
A madárodú sok veszélytől (ragadozó madaraktól és emlősöktől) megvédi a kicsinyeket. Még a magasra épített fészek is nyújt bizonyos védelmet. De a földön fészkelő madarak fiókái elég védtelenek. Ha egy ragadozó állat fölfedezi a fészküket, abból a költésből nem lesznek felnőtt madarak. 
 
Földön fészkelnek például a pacsirták, bíbicek, lilék, récék. A sűrű fűbe, a földre rakja fészkét hazánk egyik legféltettebb madara, a haris. Náluk elsősorban a rejtőzködés ad a túlélésre reményt, de megfigyeltek egy igen érdekes viselkedési formát is. A bíbic anyamadár trükkösen védi a tojásokat, illetve a már kikelt kicsinyeket. Szembeszállni ugyan nem tud például egy rókával, de ha a ragadozó még csak a közelben van, még csak keresi, hol lehet a fészek, az anyamadár elcsalja másfelé. Sebesültnek tetteti magát, lógatja a szárnyát, bicegve igyekszik egyre messzebb a fészektől. A róka könnyű zsákmánynak hiszi a bicegő madarat, és követi, hogy elkapja. Amikor már elég messze vannak a fészektől, a madár hirtelen „meggyógyul”, szárnyra kap, s faképnél hagyja a rókát. 
 
Mindezt persze nem tudatosan teszi; az ösztönei diktálják viselkedését. A kicsinyei érdekében önmagát veszélynek teszi ki, rontja a saját túlélési esélyeit. Áldozatot hoz a fészek védelméért. Közel kell magához engednie a rókát, másképp az nem követné. Vagyis elég egy pici hiba, és máris a róka szájában végzi. 
 
 
(A folytatás az őszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek