bla
Fülnyitogató a Palackba zárt üzenet: Akcióhős kerestetik Zsivajfalván. Találósok és Nyílt titkok a Szavakkal festett színházba hívnak: Nézzük együtt Klie Zoltán képeit! Álombetyár, Van véleményem. Van véleményed? Mit rejt a te éléskamrád? Ehető növényeket vagy A csodapipát? Majd magamtól kitalálom: Tündér vagy boszorkány a Bicegő bíbic, és mi a Szellemvasút.. avagy lehet-e szelíden harcolni? Segítenek ebben is Az égbolttisztítók, A szórakozott nyúl és A kapucnis béka, de Az okostelefon, a koltán és a gorilla is, meg Spartacus és A bárd. Könnyű lesz így a Szemétszedés Dezsővel. Jöhetnek Aztán végül aztán Az önkéntes tűzoltók, hiszen Este van, Indián nyár. Gyere kalákába, hej… A legjobb hely nem Robotvilág
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Magamtól, magadtól önként, énként
Bene Zoltán | Török Eszter

Az önkéntes tűzoltók

Egy tavaszi reggel a mi falunkban is megalakult végre az önkéntes tűzoltóegylet. Előző délután a bíró afelől érdeklődött a faluvégi kurta korcsmárostól, vajon mi a csudáért nem jött létre még minálunk is ilyen hasznos szervezet. S mivel a faluvégi kurta korcsmáros néhány héttel azelőtt, egy esős hajnalon arra riadt legmélyebb álmából, hogy szívébe éppen gyökeret ver a bíró iránti szeretet, magára vette a kérdést, s meg is felelte emberül. Másnap megalakultunk. Mindenki, aki fröccsöt inni járt a faluvégi kurta kocsmába, belépett az önkéntes tűzoltóegyletbe
 
Midőn a bíró hírét vette ennek, elégedetten vakarta meg a pocakját, s azon melegében megbízta a hájas tanácsnokot, a varroda tulajdonosát: varrjon nekünk egyenruhát! Csinosak és nyalkák lettünk mindahányan, mikor magunkra öltöttük az elkészült gúnyát. Parancsnokunkká a faluvégi kurta korcsmárost választottuk, miután a bíró és a rezes orrú tanácsnok is mondta, hogy egyedül ő ért a tüzek oltásához. Ezt követően elvonultunk gyakorlatozni a falunk határába. Felgyújtottunk egy szalmabálát, majd csatárláncot alkottunk a patakig, sapkánkba mertük a vizet, s kézről kézre adtuk. A sapkák ugyan elértek a tűzig, csak éppen víz nemigen maradt bennük odáig.
 
Szerencsére kiadós zápor szakadt a nyakunkba, a tüzet sebesen eloltotta, s mi diadalittasan, a jól végzett munka örömével ünnepeltük a sikeres gyakorlatot a faluvégi kurta kocsmában.
 
Két hétig minden este gyakoroltunk, a csillagok alatt, a jó illatú réten. Ám parancsnokunk bölcsessége folytán többé nem szalmabálát gyújtottunk meg, hanem tábortüzet raktunk, amin szalonnát süthettünk meg hagymát, így mindannyian jól belakmároztunk, aztán gyorsan és egyre gyakorlottabban számoltuk fel a parázzsá lett tüzet. 
 
Attól fogva a mi falunkban mindenki tudta: biztonságban alhat, az önkéntes tűzoltók megvédik álmát az éjjel támadó alattomos tűzvészektől. És ebben a falunk lakóinak igaza volt. 
 
Nappal támadó tűzvészre azonban senki nem számított. S majdnem ez lett a vesztünk! Mert egy napon valaki kiverte a pipáját a száraz mezőn, a szikkadt fű lángra kapott, s a vörös kakas beszökött a falunkba. 
 
(A folytatás az őszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek