bla

Szarvasok képében, Átváltozó hangok kíséretében, Változó szerepekben megtörténtek az Átváltozások. Micsoda madár lett, de nem ám A megbabonázott Zubolyból a Vérfarkasok, vámpírok és álvámpírok között! Ha eljön a tavasz és Nézzük együtt Berény Róbert képeit, akkor Az ősemlőstől az űrtüdőig Mindennapi átváltozásokat látunk. Aztán megyünk tovább, Polgártársak és polgártársnők a Színjátékok szekerén. A szavak dalolnak, ez a Szellemvasút… avagy gyógyíthat-e az író? Téged mi érdekel? A Csillámcsoda vagy Kristályország virágai? Vagy a Mesevadászathősök, segítők és bűbájkeverők, s persze Madarak közreműködésével? Vagy a Betyárélet, Alakváltásokkal? És Elmeséled, hogy mit rajzoltam?

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép
Kép

Helmich Katalin

Mesevadászat - hősök, segítők és bűbájkeverők

 

Csupa tündérmeséről lesz szó: népmesékről, amelyeknek hősei csodás kalandok során érik el céljukat és találják meg a boldogságot. A tündérmesékben bárkiből lehet hős: származhat királyi udvarból, természetfeletti teremtményektől vagy a legközönségesebb falusi portáról. Olykor már születésének körülményei is különlegesek, csodálatos képességeik is korán jelentkeznek. Máskor csak később, a kalandok kezdetén nyernek csodás képességeket, és ezek önmagukban nem mindig elegendőek a cél eléréséhez. A segítők megnyeréséhez olyan tulajdonságok szükségesek, mint a könyörületesség, jószívűség, szorgalom vagy hűség, amelyekkel kitűnnek a többiek közül.
 
Gyakori szereplő a királylány, akinek a hős a megpróbáltatások után elnyeri a kezét, és „boldogan élnek, míg meg nem halnak”. Tündöklően szépek, sokszor okosak is, van, hogy bátrak és igazmondók, olykor viszont nagyszájúak, hiúk. Nemegyszer ők a segítők. De a mesék hősnői nem mindig születnek királyi családba. Előfordul, hogy szegénységben felnövő, mostohától sanyargatott, és szorgalmas lány rangot szerez. Ha vannak királylányok, királyok is vannak. A mesebeli királyok meg akarják védeni, vagy – megöregedve és belefáradva az uralkodás gondjaiba – át akarják adni trónjukat az arra érdemesnek. A királyok legtöbbször apák, akik gyermekeik jövőjéről is gondoskodni akarnak. Lányukkal együtt jár a „fele királyság”, máskor próbák sorozata elé állítják fiaikat, hogy kiválasszák a legrátermettebbet.
 
A próbák sokfélék lehetnek: a királykisasszony felvidításától az élet vize megszerzéséig, miközben számos akadályt és nagyhatalmú ellenséget kell legyőzni. Leggyakrabban a sárkányt, aki valamilyen nagy kincs jogtalan birtoklója. Pótolhatatlan értékeket rabol: a Napot, a Holdat és a csillagokat, vagy épp a királylányt. A sárkányok rendszerint férfias teremtmények, lehetnek kígyó-, madár- vagy emberszerűek, élhetnek vízben, földön, levegőben, harcolhatnak tűzzel, vízzel vagy éppen buzogánnyal. Haláluk jellemző jelenete a meséknek, amelyet néha újjászületésük követ.
 
Méltó párjuk a vasorrú bábaként vagy gonosz banyaként is emlegetett boszorkány, a hős, illetve hősnő legfőbb ellensége. Gyógyfüvekből mérget kever, embert állattá, állatot emberré varázsol. 
A vénséges vén öregasszonyok azonban nem mindig gonosz szándékúak; előfordul, hogy tanáccsal, ajándékkal látják el a mesebeli hőst.
 
 
(A folytatás a tavaszi számban olvasható)
1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek