bla

Vizet áraszt, vihart kavar a TavaszvitaTudod, honnan fúj a szél? A Lépkedő szélevők, Szél szárnyán érkezők A szivárványszínű selyemzsinór mentén látják A víziló fogyókúrájának vízióját, ha Nézzük együtt Bálint Endre képeit! És akkor eljutunk a Fényben A Titanicig, a Moszkitótól a Tinizümmig, a Kicsi, a kisebb és a törpék közé, A nyúl, a jászol és a gát vidékérevalamennyi: Enyém, tiéd, övé. Ez a Szellemvasútavagy az átváltozás öröme. A Varázsló a lakodalomban azt kéri: Nyelveljünk! Agyas vagy? Hallás és figyelem kell, s a Különös háziállatok meg a Szitakötőszótár, Sári és Nemszemétke, valamint Szent György, szép vitéz segít.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Z. Karvalics László

A Moszkitótól a Tinizümmig

A szúnyogok baljóslatú zümmögését mindenki rossz érzéssel hallgatja. Ha az esti sötétben felhangzik a fülünk mellett, már sejtjük, hogy ebből előbb-utóbb viszkető csípés lesz, amitől nem tudunk majd elaludni.

 

Talán ezért is adta a Moszkitó (szúnyog) nevet speciális kis készülékének egy angol feltaláló, aki néhány éve arra keresett választ, miként lehetne az esténként gyakorta botrányt okozó, hangoskodó fiatalokat távol tartani az üzletek környékétől. Azt találta ki, hogy olyan masinát szerkeszt, amely kizárólag a fiatalok számára hallható, elviselhetetlen hangot sugároz.

 

Lehetséges ez?

 

Nagyon is. Vannak ugyan kivételek, de a legtöbb esetben a 20 év felettiek a magasabb frekvenciákon érkező hangokat már nem érzékelik, így a jól eltalált hangmagasság (körülbelül 16 ezer hertz)  és hangerő szörnyen kellemetlen lehet a kamaszoknak, miközben a felnőttek semmit nem érzékelnek.

 

Különös dolog ez. Születésünket követően egy darabig még a 20 és a 20 ezer hertz (vagyis 20 kilohertz) közti tartományban megszólaló hangokra is érzékenyek vagyunk, de ez a tartomány viszonylag gyorsan „beszűkül”. A kutatók szerint harmincéves korunkban már nem halljuk a 15 kilohertznél, ötvenéves korunk után a 12 kilohertznél magasabb hangokat. 70 éveseknél ez a szám ugrásszerűen csökken, és már csak 6 kilohertz a felső határ. Azt is megfigyelték, hogy a nőknél ez a folyamat kicsit lassabban megy végbe. (Nem így a denevéreknél, akik 35 és 100 kilohertz között, az úgynevezett ultrahang-tartományban adnak ki és érzékelnek hangokat.)

 

De vissza a Moszkitóhoz. Boltvezetők, vasúti pályaudvarok dolgozói fogadták nagy örömmel a gyorsan termékké lett eszközt, és elégedetten dörzsölték a kezüket, amikor látták, hogy a „kamaszriasztó” tényleg hatásos. Csakhogy hamarosan egyre több kétség vetődött fel. Vajon nem káros az egészségre az erős, sípoló hang? Mi a helyzet például a csecsemőkkel, akik nem tudnak elszaladni előle, és hiába sírnak, az édesanyjuk nem is érzékeli, mi lehet a baj? Nem sérti ez az emberi jogokat?

 

Kampány indult a készülék ellen a Moszkitó szülőhazájában, Angliában, és több európai országban már súlyos büntetést kockáztat, aki a saját házán kívül használja. De miközben sorra születnek az újabb és újabb tiltó rendelkezések, a készülék még mindig több helyen megvásárolható, az interneten is.

 

És egyszer csak váratlan és különös dolog történt.

 

(A folytatás a tavaszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek