bla

Vizet áraszt, vihart kavar a TavaszvitaTudod, honnan fúj a szél? A Lépkedő szélevők, Szél szárnyán érkezők A szivárványszínű selyemzsinór mentén látják A víziló fogyókúrájának vízióját, ha Nézzük együtt Bálint Endre képeit! És akkor eljutunk a Fényben A Titanicig, a Moszkitótól a Tinizümmig, a Kicsi, a kisebb és a törpék közé, A nyúl, a jászol és a gát vidékérevalamennyi: Enyém, tiéd, övé. Ez a Szellemvasútavagy az átváltozás öröme. A Varázsló a lakodalomban azt kéri: Nyelveljünk! Agyas vagy? Hallás és figyelem kell, s a Különös háziállatok meg a Szitakötőszótár, Sári és Nemszemétke, valamint Szent György, szép vitéz segít.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Várady Judit

Kicsi, kisebb és a törpék

A nano szó görög eredetű és törpét jelent. A törpéket bizonyára ismered a mesékből: Hófehérke hét törpéjét, a Hupikék törpikéket vagy a hosszú szakállú törpét, akinek a nevét kell kitalálni. Most azonban egészen más törpékről lesz szó!

 

A nano egy mértékegység, a méter egymilliárdod része. Ha létezne nanométer hosszúságú vonalzó, százezret kellene egymás mellé tennünk, hogy az emberi hajszál átmérőjét megkapjuk. A vírusok 20–300 nanométer közöttiek, az emberi antitestek (a szervezet védekező képességét segítő fehérjék) pedig akkorák, mint egy kisebb vírus. Bármilyen hihetetlen, az ilyen parányi részecskék nagyon sok mindenre képesek.

 

A milliomod milliméternyi nanorészecskék megismeréséhez hosszú út vezetett: a kémia, a fizika, az informatika, a biológia és még számos más tudományág felfedezéseit kellett elsajátítani. A parányi részecskék gyártásához ráadásul igen nagy képzelőerőre van szükség! Bár a kifejezést akkor még nem ismerték, a nanorészecskékre egy ókori római serleg hívta fel a figyelmet. A római üvegkészítők által gyártott edény a belsejébe helyezett gyertya fényétől megváltoztatta a színét, mert az akkori mesterek a nanoméret-tartományba eső, parányi részecskéket kevertek az üvegbe. Észak-Kínában a Ming dinasztia idején (14. század) az aranyvázák festésére is használtak nanoméretű anyagokat, amelyeket csak mostanában ismerünk meg.

 

A nanotechnológia segítségével új anyagok, új elvekre épülő termékek születnek, s új célokra használhatók a már gyártott tárgyak. Képzeld csak el: létezik olyan nanorészecskékből álló festék, amellyel ha bekenik a gépkocsi sérült, megkarcolt felületét, begyógyul, mint egy seb. Ha zuhog az eső, és a gépkocsinak nincs ablaktörlője, mégsem látszanak az esőcseppek, mert az ablaküveg nanorészecskéi lepergetik a vizet. Varázsló törpék! A lepkeszárny színeitől a gekkóláb tapadó felületéig számos természeti csodát utánozhatunk. Pontosan oda juttathatjuk a szervezetünkben a gyógyszert, ahol a többi sejt károsítása nélkül fejtheti ki hatását. Az új anyagokkal átitatott kötszer taszítja a piszkot, s nem fertőződik el alatta a seb. A távolabbi jövőben az sem lesz elképzelhetetlen, hogy vakbélgyulladás esetén a beteg lenyel egy nanorobot csoportot, és a kis robotok műtét nélkül elvégzik a beteg sejtek gyógyítását.

 

(A folytatás a tavaszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek