bla

Beszélgessünk a beszédről! – mondja Éles Kés és Tompa Kés a lakodalomban, míg Szent Mihály útján és a Hagyásfa árnyékában Ősz húrja zsong, Az ősz színei és a Szóló szőlő egy Késő nyári emlékkel együtt élnek Bodocs meséiben. Közben a Komposztoszt és szoroz!, hogy lássuk Fától az erdőt, ha eljön Suli hava, és Nézzük együtt Perlrott Csaba Vilmos képeit! meg a Kondenzcsíkot is. Kérdés, vannak-e Ismeretlen szigetek?, és Időkapuk a város szélén, és Mit eszik a zombiféreg? Ismerd meg magad! Pegazus hátán, Szellemvasúton, Időjátékban a Szitakötő szótár és a Nagyon zöld könyv segítségével, mert Egy hét múlva két hete, hogy ez mind: Enyém, tiéd, miénk.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
Kép
NÉZZÜK EGYÜTT...


Perlrott Csaba Vilmos képeit!

„Mindvégig szenvedélyesen szeretett: keresni, megtudni, megcsinálni, megpróbálni, megérteni, megvizsgálni…”mondta Perlrott Csaba Vilmosról egyik festőtársa. Ezek a szavak nemcsak az 1880 és 1955 között élt művész egyéniségét jellemzik, hanem segíthetnek bennünket is, ha együtt nézzük képeit, és meg akarjuk indokolni, hogy miért tetszik, amit látunk.


Perlrott Békéscsabán, a magyar síkságon született, onnan került a varázsos hegyvidéken lévő Nagybányára (a művész-telepre), majd a modern művészet korabeli központjába, Párizsba (egyéni kiállításai is voltak ott), és mindkét helyen otthonosan élt, szinte ingázott a kettő között. De eljutott Spanyolországba is, Európa számos nagyvárosába, művésztelepet alapított Kecskeméten, tagja volt modern festői csoportosulásoknak, feleségével, a szintén festő Gráber Margittal három évig Németországban élt, élete utolsó szakaszában Szentendrén dolgozott. Festészetére a modern francia és német irányzatok hatottak, és a spanyol klasszikus El Greco (ejtsd: el grékó) nyújtott vonalai is fölismerhetők (Önarcképén például).


Ő is olyan újító volt, mint a korabeli magyar festők közt sokan: sajátos egységet teremtett a hagyományos és a modern között. A Nagybányán átélt természeti közelség ereje táplálta és vezette minden munkájában.(A folytatás az őszi számban olvasható)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek