bla

Tudjuk: Egyik kutya, másik eb, de ha Kutya meleg van, akkor sincs két egyforma, el ne hidd – te csak Motoszkálj!, mint Indiánok az őserdőben, és Ismerd meg magad! aztán Nézzük együtt Márffy Ödön képeit! meg a Tájműveket. Veréböreg, a vándor szerint ehhez kell Egy palack levegő, mert nem vagyunk az Aranykorban, csak A fény és eső havában, s kinyílt A lótusz virága. És még? Három bumfordi sétál a Festéktörténelem lapjain, és Drakula azt mondja: Sakk! – majd így folytatja: Tükröm, tükröm, mondd meg nékemMi az a Meseutca?, avagy a barokk erkély lázadóit kérdezzem? A konyha tündére válaszul a Szitakötő szótárra mutat, oda fordulj, én az Erdőben jártam. Vagy a Délibáb galaxisokon? Ki tudja…

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép
PEGAZUS HÁTÁN


A lótusz virága

Új útra indulunk, de ezúttal azt tanácsolom, az esőkabátodat is hozd magaddal, mert szárnyas paripánk hátán ülve hamarosan egy monszunfelhő kellős közepén találjuk magunkat. Ha jól kinyitod a füled, meghallod a lábunk alatt elsuhanó, forró tájak lakóinak imádságát: Ó, Ganesa, tereld fölénk a monszunfelhőket! A hosszú szárazság után a júniusban érkező esőktől felduzzadnak a folyók, megtelnek a víztározók, de az itteniek jól tudják, hogy takarékoskodniuk kell: egész évben ennyi vízzel kell gazdálkodniuk.

 

Az esővel együtt végre mi is célba érünk: gyönyörű, hófehér épületet látsz, amelyet kilenc kis tó vesz körül. A parkban sétálgatva alaposan szemügyre veheted a különös formájú építményt, amely hatalmas lótuszvirágot formáz, ezért is nevezik Lótusz Templomnak. A 19. században alapított bahái vallást követők imaháza, de bárki beléphet, hogy gyönyörködjön szépségében és elmélkedjen falai között. A vallási türelemre bizony nagy szükség van errefelé, mert India fővárosának, Delhinek a lakosai különféle vallásokat követnek, és messziről érkezett turisták is szívesen látogatják a csodálatos templomot.

 

(A folytatás a nyári számban olvasható.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek