bla

Tudjuk: Egyik kutya, másik eb, de ha Kutya meleg van, akkor sincs két egyforma, el ne hidd – te csak Motoszkálj!, mint Indiánok az őserdőben, és Ismerd meg magad! aztán Nézzük együtt Márffy Ödön képeit! meg a Tájműveket. Veréböreg, a vándor szerint ehhez kell Egy palack levegő, mert nem vagyunk az Aranykorban, csak A fény és eső havában, s kinyílt A lótusz virága. És még? Három bumfordi sétál a Festéktörténelem lapjain, és Drakula azt mondja: Sakk! – majd így folytatja: Tükröm, tükröm, mondd meg nékemMi az a Meseutca?, avagy a barokk erkély lázadóit kérdezzem? A konyha tündére válaszul a Szitakötő szótárra mutat, oda fordulj, én az Erdőben jártam. Vagy a Délibáb galaxisokon? Ki tudja…

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Fenyves Márk

Motoszkálj!

Mit csinálsz ebben a pillanatban? Olvasok, válaszolhatod magadban, de ha jobban belegondolsz, még sok minden mást csinálsz: valószínűleg ülsz, talán ujjaddal követed az olvasott sorokat és egészen biztosan lélegzel. A tested számtalan apró mozgást és mozdulatot végez – és a kettő között érdemes különbséget tennünk, még ha a legtöbb nyelvben a magyartól eltérően nincs is erre két külön szó.

 

Ha a domb tetejéről legurítasz egy követ, mozdulatot végeztél, de a kő mozgott. A kő gurulása történés, aminek okavan: hat rá a gravitáció. A te cselekvésednek azonban célja van: hogy a kő eljusson valahová. Ugyanígy, ha buszon utazol, és a vezető hirtelen fékez, önkéntelenül előre csúszol. Ez mozgás, mert a fizikai törvények hatására cselekszel. Közben persze próbálsz megkapaszkodni, és ez már mozdulat: meg akarod akadályozni, hogy megüsd magad.

 

Sok mozdulatnak gyakorlati értelme van: felemeled a ceruzád, begombolod az inged, beleharapsz az almádba. De tehetsz olyan mozdulatokat is, amelyekkel kifejezel valamit: köszönéskor integetsz, mosolyogsz, ha kedves ismerőssel találkozol, és az ujjaddal V-t formázol, ha sikerül gólt rúgnod. Ez a néma „beszéd” a mindennapi érintkezés fontos része, de persze csak akkor működik, ha ugyanahhoz a kulturális közösséghez tartozunk, és közösek a hagyományaink. Idegen kultúrákban olykor egy ismert jelnek is más értelme lehet: Japánban például egyetlen vízszintes fejmozdulat az „igen” és többszöri fejcsóválás a „nem”.

 

(A folytatás a nyári számban olvasható.)

 

Cserta Gábor fotója

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek