bla

Tudjuk: Egyik kutya, másik eb, de ha Kutya meleg van, akkor sincs két egyforma, el ne hidd – te csak Motoszkálj!, mint Indiánok az őserdőben, és Ismerd meg magad! aztán Nézzük együtt Márffy Ödön képeit! meg a Tájműveket. Veréböreg, a vándor szerint ehhez kell Egy palack levegő, mert nem vagyunk az Aranykorban, csak A fény és eső havában, s kinyílt A lótusz virága. És még? Három bumfordi sétál a Festéktörténelem lapjain, és Drakula azt mondja: Sakk! – majd így folytatja: Tükröm, tükröm, mondd meg nékemMi az a Meseutca?, avagy a barokk erkély lázadóit kérdezzem? A konyha tündére válaszul a Szitakötő szótárra mutat, oda fordulj, én az Erdőben jártam. Vagy a Délibáb galaxisokon? Ki tudja…

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
Kép

Jámborné Balog Tünde

Kutya meleg

Hiába légkondicionálás, központi fűtés, hőszigetelt falak, a természettől nem tud elszakadni az ember, mi is az időjárás köldökzsinórján függünk. Elég kinézni az ablakon, hogy lássuk, milyen az idő, s ha kilépünk az ajtón, a bőrünkön is érezzük. Nem csoda, ha érdekel minket. Beszélünk, írunk, vitatkozunk róla; időjárás-jelentést hallgatunk; az interneten a Meteorológiai Szolgálat és az Időkép honlapjait böngésszük.      


Az első fennmaradt időjárási adatot úgy kilenc és fél évszázada vetették papírra, és azóta számtalan megfigyelést rögzítettek. Thököly Imre, a kuruc vezér például naponta leírta észleléseit a 17. század végén. Azóta is sokan követik példáját. Régi kalendáriumokban gyakran találhatók beírások, és alig van olyan egykori feljegyzés – levél, napló, imádságos könyv, számadás, helytörténeti munka –, amelyben ne találnánk időjárásra utaló megállapításokat. Nagy szárazság volt ebben a’ hónapban, írta júniushoz egy 1841-es Nemzeti Kalendáriom ismeretlen tulajdonosa. Júliusban hallatlan volt a’ hőség, 18-án volt a meleg 35 foknyi a hévmérőn Kecskeméten. Pesten volt 38 gradus (fok), aminőre a legidősebb emberek sem emlékeznek. Augusztusban ismét szárazság uralkodott, és nagy melegség volt még szeptemberben is. Más esztendőkben május végéig nem olvadt el a hó, esős és hűvös volt a nyár, megint máskor februárban kivirágoztak a gyümölcsfák.
 

 

(A folytatás a nyári számban olvasható.)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek