bla

Az utazás elkezdődik, Világgá vagyok, s ez Millióéves rejtély, mint A csillag és a hullám. Ki rejtőzik a maszk mögött? Tudok a titkairól. A szfinx és A Nyirkás meg az Időkonzervben, vagyis a Meselényi utcában, A Glamis-kastélyban lakik. Kékfogú Harald és a többiek a szomszédai.Miből van, hogyan? – kérdezed aztán. Válaszol a Késmese, s hogy biztosra menjünk, Nézzük együtt Csontváry Kosztka Tivadar képeit!   Akkor az is kétségtelen lesz, hogy Szép… a káposzta. Ilyen a Szitakötők világa, s ez a Szitakötő tánca. Végül még Elmesélem, hogy mit rajzoltál.

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
KÉPES BESZÉD
Valachi Anna | Horváth Dávid

Ki rejtőzik a maszk mögött?

Farsang idején végre kibújhatunk a bőrünkből! Jelmezt vagy maszkot öltve átváltozhatunk bármivé. Most nem tilos a smink, szabad a mimikri! Kedvünkre szépítkezhetünk, de el is csúfíthatjuk magunkat: átfesthetjük az arcunkat, kidekorálhatjuk a testünket, ijesztő díszeket aggathatunk a  nyakunkba, bájos mesealakká vagy rémisztő szörnnyé válhatunk, tetszés szerint – s mindezt abban a hiszemben, hogy senki sem ismer ránk! (Még talán a mamánk sem – bár az anyáknak röntgenszemük van, és csalhatatlanul fölfedezik csemetéjüket a megtévesztő maskara mögött.)

 

De milyen érzések hívják elő belőlünk az alakoskodás kényszerét a télűző, tavaszt siettető farsangi mulatságok idején? Nemcsak az évszázadok óta hagyományozódó népszokásokat követjük vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó karneváli időszakban. Ezekben a játékokban közös tapasztalatok, ősi félelmek és vágyak rejtőznek. Szeretnénk erősebbnek látszani, mint amilyenek vagyunk. Reméljük és úgy is érezzük, hogy az ijesztő jelmezek, a kegyetlen erőpróbák, a harsány mulatozás elűzi a fagyos éjszakák gonosz szellemeit,  visszaadja a Nap erejét, legyőzi a halált, a hideg évszakot. 

 

Az egyház sokáig az „ördög ünnepének” tartotta a farsangot, amikor az ember a fékevesztett mutatványokban fölszabadul, de el is szabadul, kísérteties bizonytalanságot érez, a kíváncsiság húzza, a félelem visszalöki, a rossz és a jó összekeveredik. Nyerni és veszíteni egyaránt lehet.

 

A képen látható, festett farsangi maszkot öltő lány szomorú-riadt tekintetében az átváltozás közben megsejtett kettősség, a mutatvány sokfélesége tükröződik. Az elbűvölő arc a rápingált harsány motívumokkal inkább egy bánatos bohócé, aki már nem tudja pontosan, kicsoda. (Érezted már te is, hogy  a legvidámabb bohócban is van valami szomorúság?)

 

Mégis jó évente egyszer, tél végén, tavasz elején kibújni a bőrünkből, hogy rejtőzködő vonásainkat is észrevegyük. Ha megpróbálsz olykor „más”  lenni, talán jobban megérted a másikat, és megismered önmagadat is, megtudod: ki rejtőzik a maszk mögött, mennyire különbözöl tőle vagy miben, hogyan vagy azonos vele. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek