bla

Miért vörös a lenyugvó nap? Kiderül, mert Bátraké a szerencse, s a Napóra is megmutatja, A lovag és az árnyéka merre jár. S Hogyan csináljunk kuckót és minek? A Zenei összerakó szerint, mert úgy csinálják  A szirének és az Idomított elefántok is, meg a Szóbajnokok, s így látható a Képregényekben. A Varázsige: játék. Ezzel Az utazás folytatódik, Nézzük együtt… Nagy István képeit! De Miből van?Hogyan van?A Loreley-szikla? Benne van a Szitakötő szótárban? Tudja talán a Tengeralattjárókelő? S mit szól hozzá A gonosz öregember meg A törékeny fűz és a kanalas gém? Csakugyan lehet Szép… a pók? Ha nagy leszek, megtudom? Merre tovább, te mesehős?   

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép

Hollós Máté

A zenei összerakó

Ismerősöm mesélte, hogy egyszer becsöngetett barátja lakásába, és egy kisfiú nyitott ajtót. Bemutatkozott. Beszédbe elegyedtek, és a gyerek megkérdezte:

– Mi a foglalkozása?

– Zeneszerző vagyok.

– És még él?

 

Megszoktuk ugyanis, hogyha zenét hallgatunk, azt valamikor régen írták, amikor még rizsporos parókát hordtak a zenészek, egyesek dúsgazdag arisztokraták becsben tartott szolgálói voltak, mások majdnem nincstelenül tengődve írták az életükben csak kevesek által ismert, ám később a zenetörténet remekműveiként számon tartott alkotásaikat. De ma is élnek ám zeneszerzők, mindenfelé a világban, százezerszám! Százezer Mozart vagy Bartók persze nem, de nem is csak a legnagyobb lángelméket hívjuk zeneszerzőnek. Sőt, igen sokféle zene van, tehát zeneszerző is éppoly sokféle.

 

A legismertebbek például nem is Mozart vagy Bartók utódai, hanem a könnyűzene sztárjai. Az ő slágerré váló dalaikat fütyülik az emberek, az szól a legtöbb rádióból, azokat töltik le legnagyobb számban a világhálóról. De ezek divatja hamar múlik, jön a következő. A művészi zene nagyobb szakmai felkészültséget igényel. Ismerni kell hozzá a hangszereket – a zeneszerzőnek ugyan nem kell minden hangszeren játszani, elég zongoráznia, de pontosan tudnia kell, mire képesek a vonósok, fúvósok, pengetősök, ütők, billentyűsök, milyen hangmagasságban milyen színnel szólnak, mire képes a kezével, szájával, tüdejével a hangszereket megszólaltató zenész.

 

A zeneszerző komponál. Ez a latin eredetű szó azt jelenti: összerak. A zeneszerző ugyanis nem egyszerűen kitalál egy dallamot, hanem építkezik belőle: fejleszti, átalakítja, megváltoztatja a ritmusát, a dallamot kísérő harmóniát, hangzatokat, s egy műhöz számos zenei témát talál ki, amelyeket egymással kapcsolatba hoz, szerkeszti őket: összerakja. A téma annyi, mint egy mesében a szereplő. Mindegyiknek jelleme van, események történnek vele, kapcsolatba kerül más szereplőkkel, megküzd velük, és diadalmaskodik, vagy épp elvész a harcban. A zene szólhat valamiről, de az is elég, ha önmagáról szól. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek