bla

Majd ha fagy! Az Óriásfenyő és a karácsonyi hal nem Téli álom, a Hó és hálózsák, de mégA Balaton tündére is valóságos, mint aSzerkezetek vízben, földön, levegőben, mint A kaucsukfa és gumitej, Olyan igazi minden A török átoktól a lábtörlőig. NyugodtanNézzük együtt… Derkovits Gyula képeit! Jó… álmodozni, a Pegazus hátán A borostyánpalotába repülni, az Időjátékban Kain és Ábel történetével találkozni, Anyókásan verselni, és kérdezni: Milyen ember december? Mit jelent a Szitakötő szótár szerint, hogy Kő kövön nem marad? Igaz-e, hogy Előadás után A delfin, aki nem tudott mosolyogni, azt mesélte: Volt egyszer egy egér? És akkor… Piszkos Fred belépett? Hova? Álom volt vagy mese?

0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
Kép
KépA Balaton tündére

Azt beszélik, a Balatonban tündér lakik: aranyos szőke a haja, kék a szeme, a dereka karcsú, a természete meg hol ilyen, hol olyan: hullámzik, mint a tó vize vihar idején. Számos mese szól szegény emberekről, akiket megsegített: hálójukat hallal töltötte, csónakjukat a partra segítette, de még több rege panaszolja kemény szívét és vad haragját. Tündérek között ez a mi balatoni leányunk fiatalkának számít: alig huszonegynehány ezer éves. Öreganyja a Pontuszi-, édesanyja a Pannon-tengerben élt, s bizony meglehetősen hányatott gyermekkora volt, mert a tó mindig változtatta a formáját: előfordult, hogy beborította az egész környéket, máskor meg szinte kiszáradt. Nem csoda, hogy ez a mi tündérünk kissé hirtelen haragú lett: képzeljük el, hányszor építette újra kristálypalotáját, hogy halandó szem ne lássa. Hol a mocsár mélyére húzódott, hol náddal, sással borította, másszor meg napfényből szőtt háló mögé rejtette. Ritkán mutatta meg magát az embereknek, akkor is csak a költőknek, hogy verseikben megénekelhessék. A kíváncsiak hiába kutatják a nyomát: mióta megépítették a siófoki zsilipet, és a vízszint nem ingadozik olyan erősen, a tündér a tó legmélyebb pontjára, a Tihanyi-kútba költözött. Azt beszélik, két óriási harcsa őrzi a palotáját, a bajszuk rémisztően meredezik, és messze kergetik a hivatlan látogatókat. A látogatók pedig mindig hivatlanok, mert tündérünk egy ideje ráunt az emberekre. Már csak holdtöltekor bukkan fel, hogy az ezüst fényben a haját kifésülje.

 

Mégis szeretnénk kicsalogatni és meghívni a farsangi bálba. Csakhogy sok ezer év alatt a tündér ruhája bizony megkopott, így nem mehet táncolni. A Szitakötő honlapjáról letöltheted a tündér alakját. Tervezz neki ruhát, de csak olyan anyagot, díszítést használj, amelyhez a tó közelében a tündér is hozzáfér: hínárt, nádat, kacsatollat, halpikkelyt vagy ami még eszedbe jut. A legszebb tervrajzok beküldői ajándékot kapnak!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek