bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A megszabadulás ünnepe - Természettudományos jegyzet

A 10 bibliai csapás egyike a sáskajárás. Vigyáznunk kell ezeknek a rovaroknak a nevével. A mai rendszertani szaknyelv határozottan megkülönbözteti a szöcskéket a sáskáktól. (Egyszerűen megjegyezhető különbségük, hogy a szöcskéknek hosszú, a sáskáknak rövid csápjuk van.) A napsütötte réteken a lábunk alól szerteszökkenő jószágok döntő többsége sáska. (A nagyszalontai köznyelv szóhasználatában Arany János „tikkadt szöcskenyájak”-ról beszél, s joggal, hiszen akkor még nem is döntötték el a biológusok, hogy a rendszertanban külön jelentése lesz a szöcskének és sáskának.) Ezek a sáskák azonban nem azok, amelyek pusztító sáskajárást okoznak. Az egyiptomi, a marokkói és a vándorsáska esetleg évekig nem okoz semmi különösebb gondot, egyedei magányosan „legelésznek”; bizonyos (ma még nem teljesen tisztázott) környezeti körülmények között azonban a lárváknak megváltozik a fejlődése és a belőlük kikelt szárnyas rovaroknak más lesz a viselkedése. A kikelt sáskák nagyobbra nőnek a szokásosnál, megváltozik a hormonrendszerük, óriási csoportokba verődnek, s amerre elvonulnak, mindent tarra rágnak.

Széder-este. A széder-tálban kell legyen keserű. Mi a különbség „keserűfű” és „keserű fű” között:

A Keserűfű-félék (Polygonaceae család). Ide tartoznak:

·       Lórom avagy vadsóska. Közönséges réti növény óriási levelekkel. Magját hasmenés ellen adták a jószágnak

·       Rebarbara. Konyhakerti növény változatai is vannak.

·       Keserűfű. Minden útszélen, járdaszegélyen megél a madárkeserűfű.

·       Pohánka. Kerítésekre felfutó, késő őszig virágzó növény, savanykás levelekkel. Ide tartozik a termesztett hajdina is.

·       Japánkeserűfű. Dísznövényként hozták be; ma invázív növény. Árokpartokon megállíthatatlanul terjed. Magasra nő, nagy levelei vannak, s olyasféle virágzata, mint a pohánkának.

A keserűfű-félék között valóban sok keserű ízű növény van. De keserű-anyagok sok más növényben is lehetnek. Ilyen pl. a csersav, ami a tea kesernyésségét is adja.

A levelekben lerakódó csersavat a hernyók általában nem szeretik, ezért a magas csersav-tartalom valamelyes védelmet jelent a rágás ellen. Érdekes, hogy ha egy fát ellepnek a hernyók, akkor az abból kiáramló sebzési gázok (ez elsősorban etilén) hatására a szomszéd fában már akkor kezd megnőni a levelek csersavtartalma, amikor még meg sem támadták a hernyók.

Nagyon keserű ízű a fehér üröm (amelyből régen az abszintot párolták), s ennek a keserű-anyagnak erőteljes emésztés-serkentő hatása van. Ezért alkalmazzák a kivonatát a gyomorkeserűkben (Unicum, Jagermeister, Becherovka stb.) A keserű íz elfedése céljából tartalmaznak ezek az italok sok cukrot.

Állatokban is vannak keserű anyagok. Híres közülük az epe.

Rossz íz-e a keserű? Attól függ! (Ld. Tonic, tea, cickafark főzet)

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek