bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Szitakötő szótár - menny, föld - humán feladatsor

- Milyennek képzeled a mennyországot? Hogyan utaznál oda? Vegyes technikával ábrázold!

- Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség: “Elmondanám ezt néked. Ha nem unnád.” Miért ragad meg már első sorával a vers?

- Ajánlott vers: Csengery Kristóf: Csillagkoncert

http://ligetmuhely.blog.hu/2010/11/01/csengery_kristof_csillagkoncert

- A Föld bolygó és talaja, a föld: azonos alakú, hasonló alakú, többjelentésű, rokon értelmű szavak. Definíció, csoportosítás. Keresgéljünk a Szitakötő téli számában! Ki talál többet?

- “öröknek látszik és muló / mulónak látszik és örök” Magyarázd meg a különbséget, mondj példát a saját életedhez kapcsolódóan. Memoriter: Weöres Sándor: Öröklét

- Tulajdonnevek írásmódja. Gyűjtsd ki a cikkben található tulajdonneveket és alkoss csoportokat. Milyen elvek alapján csoportosíthatsz?

- “az iszlám hit harcosai”: A dzsihád szó arabul igyekezetet, erőfeszítést jelent, olyan hadakozást, amellyel a hívő Allah útján halad. A Korán szövegkörnyezettől függően hol fegyveres harcot, hol erkölcsi törekvést ért alatta. Az egyik fejezet szerint az igaz ügyért harcolók különös kegyben részesülnek a végítélet napján. Az iszlám jog megkülönbözteti a támadó és védekező dzsihádot. A támadó dzsihád megváltható helyettesekkel vagy anyagi javakkal, a védekező dzsihád, amely az iszlám fennhatósága alá eső területek védelmét szolgálja, minden muszlim megtagadhatatlan kötelessége. A mai fogalmaink szerinti terrorizmust az iszlám törvények nem ismerik el.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek