bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

A halott kalóz énekelt - humán feladatsor

- “Az olvasó együttérzése”. Beszélgetés /Kreatív írás: Választott műben melyik szereplővel éreztél együtt? Miért? Hogyan befolyásolta ez az érzés a mű befogadását? Keress ellenpéldát is, amikor “hidegen hagyott” egy mű összes szereplője.

- “Ez volt a szavajárása”. Te milyen kifejezést használsz gyakran? Gyűjts jellegzetes fordulatokat!

- “Szellemesebb és pontosabb fordítás”. Szerinted miért fontos a fordítás minősége?

- A 19. században a brit haditengerészet elhatározta, leszámol a babonával, hogy pénteken balszerencsét hoz hajóra szállni. Ezért egy új hajónak a H.M.S. Friday (Péntek) nevet adták, és pénteken bocsátották vízre, Péntek kapitányt nevezték ki parancsnoknak és végül pénteken küldték első útjára. Sem a hajó, sem a legénysége nem került elő többet.

A Bolygó Hollandiról szóló tengerészmonda szerint van Straaten holland hajóskapitány istentelen élete miatt a bolygó zsidóhoz hasonlóan ítéletnapig nem lelhet nyugtot, hajójával a tengereken kell kóborolnia. A rémhajó megjelenése a tengerész-babona szerint vészjósló előjel. A feljegyzések szerint négyszáz éven át sokan láttak egy különös fekete hajót a Jóreménység foka körül. A leghitelesebbnek tartott beszámoló V. György angol király tollából származik, aki kadét volt, mielőtt a trónra került. Látta a vörös tekintetű hollandit, és hallotta az elátkozott lelkek üvöltését. A találkozás másnapján váratlanul meghalt a matróz, aki először pillantotta meg a hajót. Nem sokkal később a parancsnok is beteg lett és ő is elhunyt. Richard Wagner operát írt a Bolygó Hollandiról Heinrich Heine Schnabelewopski úr emlékiratai című műve alapján.

- Halász Judit: Kalózdal az almaszószról     

http://www.youtube.com/watch?v=1Pnq5ShGgF0

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek