bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Fagyhozó és Dérhagyó - humán feladatsor

- Ajánlott olvasmány: Szép Ernő: Hinta

- Játék: az állatövi (zodiákus) 12 csillagjegy felismerése / párosítása (latin, angol, német és magyar név, kép).

http://szitakoto.com/segedanyag.php?id=826

http://szitakoto.com/segedanyag.php?id=827

- Csillagos népdalok: pl. Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok; Hej, csillag, csillag; Kicsi csillag ha leesik, elterül.

- Gyűjtsünk csillagmondákat: http://hu.wikipedia.org/wiki/Csillagmonda, http://hu.wikipedia.org/wiki/Népi_csillagnevek

- Az európai kultúrkörben a görög mitológián alapuló csillagképrendszer honosodott meg, a csillagászatban ez vált nemzetközivé. Aratosz görög költő az i. e. 3. században egy költeményében részletesen ismertette kora 40-nél több csillagképét. A 19. század nagy égboltfelmérései nyomán szükségessé vált az egyes csillagképek területének pontos meghatározása, egységesítése, amiről a Nemzetközi Csillagászati Unió 1928-ban hozott határozatot. E. Delporte, belga csillagász javaslatát fogadták el. Az éggömb teljes felületét 88 részre osztották fel.

- Szent Lőrinc (?-258) életéről semmit nem tudunk, csak haláláról maradt néhány megbízható történeti adat. A legenda szerint gondot viselt a szegényekre és a betegekre. Maga mosta a szegények lábát, és rendszeresen osztott közöttük alamizsnát. Mikor letartóztatták, a bíró első kérdése az egyház kincseire vonatkozott, mert úgy hitte, az egyház mérhetetlenül gazdag, és Lőrinc a kincstárnok. Hallották ugyanis és jelentették a bírónak is, hogy a pápa, mikor Lőrincet elhurcolták, odakiáltotta neki, hogy ossza szét az egyház kincseit. Lőrinc kért a bírótól három napot, s megígérte, hogy elhozza az egyház kincseit. Mikor a kiszabott három nap eltelt, megjelent egy sereg koldussal, bénával és beteggel: ,,Íme, itt vannak az egyház kincsei!'' A bíró úgy vélte, gúnyolódik, és azonnal átadta a hóhérnak. A kivégzés előtt még egy lehetőséget adtak, hogy megmeneküljön, felszólították: ,,Áldozz az isteneknek, vagy egész éjszaka kínozni fogunk!'' Lőrinc így válaszolt: ,,Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!'' Akkor hozták a rostélyt, rábilincselték, és a tűz fölé tették. Később az augusztus 10-e körül látható hullócsillagokat ,,Lőrinc könnyei''-nek nevezték.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek