bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Tóth Judit
Óravázlat

Tananyag: A Ca szerepe az élőszervezetben…
Osztály: 8. o.
Tantárgy: kémia, biológia, egészségtan, oszt.f. óra

Munkaformák: frontális oszt. munka, csoportmunka, tanári bemutató kísérlet

Módszer, eljárás: beszélgetés, megfigyelés, kísérlet, vita, magyarázat stb.

Szemléltetés: „Csirkecsont” vizsgálat, Lángfestés, Sajttál

Előkészület:
-    1-2 nappal az óra előtt jól megtisztított csirkecsontot 10%-os HCl     oldatba/20%-os     háztartási ecetbe beáztatni
-    Csoportok kialakítása a sajtcsata megszervezéséhez, k.böző sajtok beszerzése…Sajtfalatkák fogpiszkálóra szúrása, a tálalás előkészítése.

Eszközök:
 -    csirkecsont, 10%-os HCl oldat,(vagy háztartási ecet) szűrőpapír, kristályosító csésze
-    vasdrót, porcelán tégely, reagens sósav oldat, Bunsen –égő, a „csirkecsontos” oldat
-    fogpiszkáló, kés, szalvéta, papírtányér, k.böző minőségű sajtok

I.    Ráhangolódás, hangulatkeltés:
Kötetlen beszélgetés: Mit gondoltok a táplálkozás mennyire befolyásolja egészségünket? Milyen tapasztalatokkal rendelkezetek ti? (Milyen ételeket fogyasztunk, ha betegek vagyunk stb..? )
Vita: (2 csoport alakítása, érvek ellenérvek ütköztetése)  Mit gondoltok kamaszkorban fontos-e odafigyelni a táplálkozásra? Miért? Milyen változáson megy keresztül a szervezetetek?  Milyen táplálékokat kell előtérbe helyezni?

II.    Tényanyag közlés: A gerinces élőlények belső vázát, csontrendszerét több vegyület alkotja. A csontok keménységéért és szilárdságáért a kalciumvegyületek a felelősek. Így a csontok fejlődéséhez sok kalciumtartalmú vegyület fogyasztására van szükség, ezért is nélkülözhetetlen tápláléknak számítanak a tejtermékek, melyeknek magas a Ca-tartalma.

Tanári bem. kísérlet: a, Csirkecsont vizsgálata. A korábban már megtisztított és sósavba/ecetbe áztatott csirkecsont megtisztítása, hajlékonyságának vizsgálata. Tapasztalat: a csont teljesen elveszítette szilárdságát, hajlékonnyá vált. Magyarázat: a csontból kioldódott annak Ca-tartalma
            b,  A Ca lángfestésének vizsgálata: a megmaradt oldattal elvégezzük a lángfestési próbát → téglavörösre színezi a lángot → Kalcium található az oldatban, valóban a csont vesztett Ca-tartalmából.

Beszélgetés, információ csere:
Milyen betegségeket okozhat a Ca- hiány és milyen szerepe van  a Ca-nak a szervezetben?
-    csontritkulás / fogromlás
-    csökkenti a gyulladásos, allergiás tüneteket
-    érszűkület
-    izomgörcs
-    szabályozza a normál szívműködést
-    elősegíti a vas felszívódását
-    ingerület vezetés

A felnőtt ember csontjai kalciumtartalmának 20%-a évente felszívódik és újrapótlódik. Milyen táplálékok tartalmazhatnak Ca-ot?   (tejtermékek, szójabab, földimogyoró, dió, bab stb…) DE!!! A cukor és a sok zsiradék gátolja a felszívódását a szervezetben!

Csoportmunka – Sajt totó: A tejtermékek közül hazánkban is egyre népszerűbb a k.böző sajtok fogyasztása. Ismerkedjünk meg a sajt történelmével! 3 fős spontán csapatok kialakítása, a Szitakötő c. kiadvány „ A tevegyomortól a sajthárfáig „ c. cikkének elolvasása. →Sajtos totó kitöltése, értékelése

Az óra végén „Sajtcsata” (Vacsoracsata helyett) lejátszása. 3-4 csapat szervezése, akik körforgásban egymást vendégül látják különböző sajtkészítményekkel, miközben az egyes sajttípusokról pár mondatban ismertetőt tartanak. A csapatok szerveződhetnek sajttípusok szerint: emmentáli, trappista, gouda, ömlesztett, feta stb . sajtok. A legszellemesebb és legfelkészültebb csapatot itt is érdemes értékelni!



 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek