bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Én vagyok ti - term.tud. jegyzet

Vízparti fák.

A nyárfáról az a tévhit terjedt el, hogy a „vattája” allergiát vált ki. Pedig nem a nyárfa finom röpítőszőrei okoznak egyesekben allergiát, hanem azok a virágporok, amelyek ugyanekkor a levegőben szállnak.

Vajon a vízparton miért éppen nyárfák vannak? Ha alaposan megfigyeljük a „röpülővattát”, a nagyon laza szál-gomolyag közepén igen picike sötét pontot látunk. Kisebb, mint a gombostűfeje. Ez a nyárfa magja. Megfelelőkörülmények között ebből nőki a több emelet magas fa. Kicsi mag; nagyon kevés benne a tartalék-tápanyag. Ezért csak rövid ideig bírja legyökerezés és anyagfelvétel nélkül. Hamar vizet és talajt kell találnia, különben elpusztul. Ez a feltétel pedig leginkább vízpart közelében teljesül. Vessük össze a nyárfa magját pl. a tölgy makkjával! Abban ezerszer annyi az elraktározott tápanyag, így akár éveken, évtizedeken keresztül is csírázóképes marad.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek