bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Ariadné - Term.tud. jegyzet

 

Kép: labirintus. Labirintus-játékok. Állatok tanulása. Labirintus a belsőfülben.

 

A belső fül a csontos tokból (csontos labirintus) és az abban helyet foglaló hártyás labirintusból áll. A labirintus részei: a tér három síkjában fekvő félkörös ívjáratok, amelyekben az egyensúlyozás idegi végkészülékei foglalnak helyet. A tornác és a csiga képzi a csontos labirintus legnagyobb térfogatú terét. Ez utóbbiban a hallás idegvégkészüléke: a Corti-féle szerv található. A belső fülből indul ki a VIII. agyideg, amely a hallás és egyensúlyozás ingereit továbbítja az agy megfelelő részeihez. Páros szerv.

 

Edward C. Tolman kutatásai azzal foglalkoztak, hogyan tanulja meg bonyolult útvesztőkben a patkány az utat. Ő is azon az állásponton volt, hogy nem egy mozdulatsort, hanem téri viszonyokat, kognitív térképet tanulnak. 1932-ben végzett kísérletében kereszt alakú labirintusba helyezett patkányokat. A tapasztalat azt mutatta, hogy az állatok nem mozdulatsort, nem az irányt tanulták meg, hanem a helyet, vagyis térképet tanultak. Az útvesztőben futó patkány nem a jobbra, vagy balra fordulások sorozatát tanulja meg, hanem egy kognitív térképet alakít ki, amely az útvesztő alaprajzának mentális reprezentációja. Ezt támasztja alá az is, hogy ha a patkány tájékozódását segítő elemeket kikapcsolják, pl. levágják az állat bajszát, leragasztják a szemét, vízzel árasztják el a labirintust, vagy arcszesszel közömbösítik az étel szagát, és így a szaglási jelzőingert is kikapcsolják, az állat teljesíti a feladatot.

 

Az óvodások és a kisiskolások nagyon kedvelik a képességfejlesztő labirintus játékokat.

 

 

A) Kréta, mint sziget

Ariadné története Krétához kötődik. KrétaGörögország legnagyobb és a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete. Fővárosa Heraklion. Kréta a minószi kultúra (kb. i. e. 2600–1400), a legrégebbi ismert európai civilizáció, központja volt.

Kréta legismertebb szülötte Nikosz Kazantzakisz író, a Zorbász, a görög és a Krisztus utolsó megkísértése c. könyvek szerzője. Sírja Heraklionban található. Ugyanitt született a híres festő, Domeniko Theotokopulosz (El Greco) is.

 

B) Kréta, mint kőzet:

A kréta-kőzet parányi tengeri állatocskák (foraminiferák) mészvázának halmaza. Hazánkban igazi kréta nincs. Az írókréta úgy készül, hogy a természetes kréta-kőzetet finom porrá őrlik és vizet eresztenek rá. A kréta finom pora a vízben lebegve marad és a tejszerű folyadék üledékéből alakítják (egy kevés ragasztóanyag hozzáadásával) az írókréta darabokat.

 

C) Kréta, mint földtörténeti kor:

Krétaa mezozoikum harmadik, utolsó időszaka (146–65 millió évvel ezelőtt). Azért nevezték el krétának, mert az Európában és Nagy-Britanniában (Dover fehér sziklái!) nagy mennyiségben bányászott laza mészkő ebből a korból származik. A kréta végén volt az egyik legnagyobb és legismertebb kihalás, a dinoszauruszok kihalása. 

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek