bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Libárdi Henriett
Délutáni játékfoglalkozás alsó tagozatosoknak

Eszközök:

-       Szitakötő 27. szám

-       Benedek Elek: Szóló szőlőmosolygó alma, csengő barack című meséje

-       labirintus (lásd az oldalsó linket)

-       olló, ragasztó, színes ceruza, színes papír, 27X27 cm-es rajzlapok

 

 

A játékdélután menete

 

Szent Mihály napja.

A gazdasági év fordulója, a hagyomány szerint az állatok behajtásának ideje.

Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának ideje volt.

 

-       Együtt olvassuk el, kik azok akik a különböző haszonállatokat őrzik a legelőkön. Hogyan élnek ők egymás mellett, miben különbözik és hasonlít egymásra az életük, feladataik?(Szitakötő 27. szám Kisbojtártól a számadóig)

-       Keresd ki és jelöld aláhúzással a Szitakötő 44. oldalán a szövegben, kik vigyáztak a ménesre, a marhákra, a nyájra!?

-       Egy labirintusban elveszítették a legények a rájuk bízott állatokat. Vezesd el őket a megfelelő csapathoz!

-       Ha véget ért a Szent György naptól tartó legeltetés és megkapták a számadótól a bérüket, mindenki a vásárba ment és kezdődhetett a KISFARSANG, amikor a legények a szerzett járandóságból jót mulattak a kocsmában, körülnéztek eladó lányok után és talán még nősülésre is elszánták magukat. Persze a fiatalok akkoriban is csodás történetekkel igyekeztek szédíteni egymást. Így aztán előkerültek hamar a mesék. Hallgassátok a Szóló szőlő, mosolygó alma és a csengő barack meséjét!

-       Kíváncsi vagyok, vajon milyen állatokat őrzött az a legény, aki ezt a mesét mondta este a kocsmában? (MesemondásAmíg mesélek, három hasábra osztott rajzlapokra mindenki egyénileg megrajzolja a szóló szőlőt, mosolygó almát, csengő barackot. Kivágjuk, a táblán elhelyezett gyümölcsöskertbe helyezzük.

-       Az asztalon lévő eszközökkel alkossátok meg a disznóól képét, majd varázsoljatok belőle egy palotát!. / A (27X27cm) rajzlap csücskeit a középpont felé behajtottuk, az asztalra ollót, ragasztót, színes papírt, ceruzát tettünk./

-       Játsszunk el a gondolattal, mi lett volna, ha a király nem adja oda a lányát a disznónak? Tudjuk-e szeretni ezt a királyt? (Miért igen, miért nem?)

-       Álljunk fel két csoportba egymással szemben (a disznó és a király csapata) és játsszuk el az Adj király katonát játék mintájára, Adj király, királylányt felkiáltással a jól ismert játékot!

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek