bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG
Vargáné Sebestyén Mariann
Shakespeare szövegkiegészítős feladat

Shakespeare élete

 

 

Az angliai ____________________________________született, egy jómódú kereskedő, ____________________________________és egy kisbirtokos leánya, ____________________  gyermekeként. Születésének pontos dátumát nem ismerjük, ám mivel a kor szokása szerint a születést követő néhány napon belül megtartották április 26-án a keresztelőt, ezért a hagyomány ____________________________ tekinti a drámaíró születési dátumának.

1582. november 28-án feleségül vette a nála nyolc évvel idősebb__________________________________________, aki ekkor már három hónapos terhes volt.

Három gyermekük született:

_____________________ (1583.)

______________________________, ikrek (1585.)

Egyes források azt feltételezik, hogy fia 1595. évi halálának része lehetett a Hamlet keletkezésében.

1585-86 táján elhagyta családját és__________________ költözött. Kezdetben színház melletti ló-őrző volt, majd „összerakó” (dramaturg) lett. Ezután segédszínész (statiszta), majd vezető színész, végül színigazgató.

Résztulajdonosa lett a Lordkancellár Társulata, majd a Királyi Társulat nevet viselő színészegyesülésnek.

Elegendő vagyont gyűjtött, hogy megvásároljon egy házat London előkelő negyedében és megvegye Stratford akkori második legnagyobb házát.

A _________________ főrészvényese volt. 1607 után felhagyott a színészettel, egyre több időt töltött szülővárosában. 1611 körül visszavonult, utolsó éveiben teljesen elzárkózott a világtól.

______________________________halt meg, születésnapján.

Szülővárosában, a Holy Trinity templomban temették el.

 

_________________Londonban, a Temze-folyó jobb partján található Bankside városrészben épült fel a híres Globe Színház.

_______ június 29-én azonban leégett a színház. A VIII. Henrik című darabban előforduló ágyúlövés miatt a náddal bevont tetőszerkezet kigyulladt, a Globe a tűz martaléka lett. A következő évre hozták rendbe, cseréptető borítással. Ezután a színház 28 éven át működött.

________rendelték el a bezárását, majd két évvel később a lebontását. Helyére lakóházakat építettek.

1989-ben találtak a maradványaira. Egy amerikai színész a régészeti feltárás után a Globe rekonstrukciója mellett döntött. Újjáépíttette, és 1997-ben újból megnyitotta kapuit.

 

MEGOLDÁS

 

Shakespeare élete

 

Az angliai Stratford-upon-Avonban született, egy jómódú kereskedő, John Shakespeare és egy kisbirtokos leánya, Mary Arden gyermekeként. Születésének pontos dátumát nem ismerjük, ám mivel a kor szokása szerint a születést követő néhány napon belül megtartották április 26-án a keresztelőt, ezért a hagyomány 1564. április 23-át tekinti a drámaíró születési dátumának.

1582. november 28-án feleségül vette a nála nyolc évvel idősebbAnne Hathawayt, aki ekkor már három hónapos terhes volt.

Három gyermekük született:

Susanna (1583.)

Hamnet és Judith, ikrek (1585.)

Egyes források azt feltételezik, hogy fia 1595. évi halálának része lehetett a Hamlet keletkezésében.

1585-86 táján elhagyta családját ésLondonba költözött. Kezdetben színház melletti ló-őrző volt, majd „összerakó” (dramaturg) lett. Ezután segédszínész (statiszta), majd vezető színész, végül színigazgató.

Résztulajdonosa lett a Lordkancellár Társulata, majd a Királyi Társulat nevet viselő színészegyesülésnek.

Elegendő vagyont gyűjtött, hogy megvásároljon egy házat London előkelő negyedében és megvegye Stratford akkori második legnagyobb házát.

A Globe Színház  főrészvényese volt. 1607 után felhagyott a színészettel, egyre több időt töltött szülővárosában. 1611 körül visszavonult, utolsó éveiben teljesen elzárkózott a világtól.

1616. április 23-ánhalt meg, születésnapján.

Szülővárosában, a Holy Trinity templomban temették el.

 

1599-ben Londonban, a Temze-folyó jobb partján található Bankside városrészben épült fel a híres Globe Színház.

1613. június 29-én azonban leégett a színház. A VIII. Henrik című darabban előforduló ágyúlövés miatt a náddal bevont tetőszerkezet kigyulladt, a Globe a tűz martaléka lett. A következő évre hozták rendbe, cseréptető borítással. Ezután a színház 28 éven át működött.

1642-ben rendelték el a bezárását, majd két évvel később a lebontását. Helyére lakóházakat építettek.

1989-ben találtak rá a maradványaira. Egy amerikai színész a régészeti feltárás után a Globe rekonstrukciója mellett döntött. Újjáépíttette, és 1997-ben újból megnyitotta kapuit.

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek