bla
SEGÉDANYAGOK

Itt tölthetőek le az egyes cikkekhez kapcsolódó természettudományos és humán segédanyagok, feladatsorok, óravázlatok. Kattintson a címekre!

 
Az egyes segédanyagok oldalán az oldalsó linkre kattntva  elérhetőek a kapcsolódó folyóiratcikkek.
 
Örömmel fogadunk új ötleteket.
Kérjük, a szerkesztőség e-mailcímére küldje segédanyagait!
[email protected]
0-nyito-design_04
0-nyito-design_05
SEGÉDANYAG

Szóról szóra - humán feladatsor

 

- Magyarázd meg az alábbi szavakat: szélhámos, lókötő, hóhányó, léhűtő. Keress hasonlókat! Rakd sorrendbe, a legkedvesebbtől a legellenszenvesebbig!

- Keressünk Weöreshez hasonlóan különféle jellegű, értelmetlen hangsorokat (pl. mérges, szomorú, tüzes, vidám stb.). Milyen hangokkal milyen hangulatot tudunk kifejezni? Halandzsázzunk!

- Mi a halandzsa? Értelmes beszédnek ható értelmetlen szöveg, nagyképű, üres fecsegés. A halandzsa nyelv – mellébeszélés, mesterséges, értelmetlen szóalkotás.

- Ajánlott olvasmány: Karinthy Frigyes: Mint vélgaban, Halandzsa, A diadalmas halandzsa. http://mek.niif.hu/00700/00720/00720.htm

“Ezek a mai költők, mit tudnak ezek - a szavakat, amikből verset írnak, készen kapták, mint elkényeztetett gyermek az építőköveket - mit tudják ezek, mi volt az, akkor, minden kultúra újjászületése, több, kezdete és forrása, a káosz! A Semmi, amiből nekünk kellett megteremteni az egész világot, nekem meg Jóskának! Nekünk nem volt szótárunk, nem volt könyvtárunk, mint ezeknek a konzervatív, begyöpösödött futuristáknak meg maistáknak itten - mi a Nyelvet, a költészet anyagát s a Beszédet, a gondolkodás anyagát magunk teremtettük - de nem ám úgy, mint Zamenhof, aki az eszperantó új szavait mégiscsak régi fogalmak jelölésére gyártotta össze! Nekünk bizony kész fogalmaink se voltak, miután a régieket mind elvetettük - mi előbb a szót alkottuk meg, s rábíztuk, hogy teljék meg tartalommal - bizony, fogalmunk se volt róla, és megszületett a halandzsa, a világ legtisztább nyelve, mely csak szavakat ismer, s a beszélő vagy hallgató tetszésére bízza, mit gondoljon s mit értsen a szó mögött!

Mit tudják ezek a mai halandzsálók, mi volt az, akkor és ottan, amikor a halandzsa megszületett, ott, a mi asztalunknál a nyelv őskora, költészete, kultúrája, minden!” (Mint vélgaban)

- Ajánlott olvasmány: Arthur Rimbaud: A magánhangzók szonettje.

 

 

Arthur Rimbaud

A MAGÁNHANGZÓK SZONETTJE

 

Szurok Á! hó É! rőt I! zöld Ü! kék O! - csak egyszer

lehessek titkotok mind elbeszélni bátor!

Á!: - bolyhos öv, mely a setét legyek faráról

csillog, ha szörnyü bűzt belepnek lomha testtel!

 

Á! árnyak öble! É! hűs párák, tiszta sátor,

halk hóvirág, királyi hermelin, jégtűs gleccser!

I! bíborok, kihányt vér, kacagógörcs a keccsel

vonagló női ajkon, ha düh rándítja s mámor!

 

Ü!: - az isteni tenger nyugodt, gyürűző tánca,

nyájjal hintett fenyér csöndje, tudósok ránca

a békés homlokon, mit alkimia tép föl. -

 

Ó!: - szörnyü harsonák, mik ítéletre zengnek,

és Csönd, melyben világok és angyalok kerengnek,

Oméga! - viola sugár az Ő szeméből.

 

Tóth Árpád fordítása

1988 - 2014 Liget Műhely Alapítvány | Impresszum | Hírlevél | Támogatók és Partnerek